Nyomtatás

Pénzügyekről a családban

Írta: Okos Anna 2019. október 10., 09:56
Értékelés:
(0 szavazat)

Ha egy pár hosszú távra tervez egymással, főleg, ha családot alapítanak, akkor előbb-utóbb egy hullámhosszra kell kerülni az anyagiak terén. Cikkünkben körüljárjuk, mit is jelent ez, és ha vannak viták, zökkenők - ami elkerülhetetlen - akkor mi a megoldás.

az eltitkolt anyagi ügyek feszültséghez vezetnekA tücsök és a hangya nem jó páros

Amikor két ember együtt él, és amikor gyerekeket nevelnek, elkerülhetetlenül szóba kerülnek az anyagiak. Ez már egy rövid kapcsolatnál is így lehet: egyikük a világ végére menne nyaralni, és minden pénzét erre költené, a másikuk félretenne és a nagymama telkén képzelné el a kikapcsolódást ingyen. Nehéz az együttélés, ha alapvetően mások az elképzeléseink a pénzügyekről: néha hamar ‘kibújik a szög a zsákból’, és meg is gátolja a közös boldogságot a sok vitás pont. Sok esetben úgy él együtt egy pár, hogy bár vannak és kezelhetőek a nézetkülönbségek, és teljesen másként kezelik a pénzt, próbálják vita nélkül működtetni a dolgokat. Ám ez gyakran abba csap át, hogy inkább megbeszélés nélkül hagyják a pénzügyi témákat - jobb nem gerjeszteni a feszültséget alapon - , és mindent a szőnyeg alá söpörnek.

Ha a Te mostani vagy korábbi kapcsolatodban is előfordult például, hogy probléma támadt abból, hogy egy drága fesztiválra mentetek, amelyikre csak egyikőtöknek volt igazából pénze; hogy valamelyikőtök túl sokáig és nem túl aktívan keresett munkát és élt a másik keresetéből - akkor talán érthető, hogy a pénzügyi szakemberek azt vallják, ezt a témát meg kell beszélni.Ugyanúgy, ahogy szóba kell hozni, ha a pár egyik tagja a magánéletben kicsapongó, szertelen, a pénzügyi kicsapongást sem szabad szó nélkül hagyni. 

Miért érdemes megbeszélni a gondokat? 

Könnyedén elérhet az anyagi zűrzavarok szőnyeg alá söprése, át nem beszélése egy olyan pontot, hogy csőd közelbe jut a család. De bekövetkezhet ‘csőd’ a kapcsolatban is: kipattan egy olyan ügy, ami miatt elveszik a bizalom. Míg ha időben előkerül a kérdés, és sikerül konszenzusra jutni, akkor megoldást lehet találni rá. Senki sem vitázik veled pénz témában? Lehet, hogy azért, mert már a fejüket fogják tőled, és inkább nem kerülnek veled konfliktusba. Vagy Te vagy a hosszú együttélés titka a jó kommunikáció a mindenbe belenyugvó fél? Nem lehet, hogy ez túl sok pénzedbe kerül? A vita hiánya nem jelenti azt, hogy minden rendben van. 

Titkok a családban - nem vezetnek jóra

Ha hosszú távú kapcsolatban élsz valakivel, mindenképpen meg kell egyezzetek az alapvető dolgokban. A legjobb, ha sikerül közös pontra jutnotok, ha nem is mindenben, de a leglényegesebb téren igen. Ne egyikőtök döntse el, járjon-e a szuperdrága edzésre a gyerek; és ne titokban kelljen gyűjtögetni valamelyikőtöknek arra, hogy egyedül elmenjen egy utazásra, amire régóta vágyik. Ezek és a hasonlók mind konfliktusba torkollnak.

Mik a legkritikusabb pontok?

A hitelfelvétel nem egyszerű témakör, mivel éveken át kell közösen előteremteni a pénzt a törlesztésre. Itt mindenképpen közösen döntsetek. Ma már szerencsére egy személyi kölcsöntől nem ‘dőlhet be’ a családi költségvetés, a kockázatos konstrukciók időszakának vége. A párok számára az egyik legnehezebb kérdés a gyerekvállalás. Ha az anyagiak miatt az egyik fél folyton halogatja, hogy elkezdődjön a családalapítás, vagy tovább bővüljön a család, az hatalmas feszültséget teremt. Ha már nem éltek együtt, de közös gyerekeitek vannak, a gyerektartást, a kicsikre költött összegeket meg kell tudni őszintén beszélni. Az e téren keletkezett felesleges feszültség - mégha Te is vagy az a fél, aki mindent elvisel - a gyerekeken csapódik le. A legjobb havonta, kéthavonta sort keríteni arra, hogy átbeszéljétek az aktuális kérdéseket, ha együtt éltek. A megbeszéléseket nem az indokolja, hogy nehézségek vannak az anyagiak terén. Lehet rengeteg pénzetek, kereshet egyikőtök vagy mindkettőtök nagyon jól, akkor is sérelmeket okozhat a pénzszórás, vagy éppen a túlzott takarékoskodás.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok