A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén már online vásárolunk?
  Írta: Okos Anna, 2021. január 08., 13:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén már online vásárolunk?

  Mindegy, hogy vásárló vagy, esetleg kiskereskedő, óriási változásokat hozhat az életedben az online kereskedelem vírus miatti felfutása – legalábbis ezt vártuk. Megnéztük, hogy mégis mennyire óriási felfutást mutat a statisztika.

  Tovább...

Pro és kontra: szabad-e használt laptopot venni?

Írta: Okos Anna 2020. szeptember 04., 15:24
Értékelés:
(0 szavazat)

Néhány napja elkezdődött az iskola, de már mindenki készül a digitális oktatásra. Sok család tavasszal még nem engedhette meg magának, hogy otthonra felszerelkezzen a szükséges laptoppal és számítógéppel, így most várhatóan újra előkerül a beszerzés kérdése. Érdemes előre gondolkodni és nem megvárni, míg felerősödik a kereslet a gépek iránt, hiszen az olcsó, de használható darabokat hamar elkapkodják.

Egy laptop azonban komoly beruházást jelent, főleg ha akár többre is szükség van, mert több gyerek tanul otthonról és a szülők is home office-ban dolgoznak. Éppen ezért népszerűek lettek a használt laptopok, de szabad-e, érdemes-e számítástechnikai eszközöket használtan vásárolni? Ennek járunk most utána.

 A közelgő home office és digitális oktatás miatt újra téma lesz, hogyan vegyünk laptopot okosan.Használt vagy felújított?

Az olcsón-jót problémára tud megoldást nyújtani, ha nem gyári új gépet vásárolunk, de nem mindegy, hogy milyen a másodkézből származó gép: használt vagy felújított. Alapvetően mindkét esetben arról beszélünk, hogy másodkézből vásárolunk, de nagy a különbség.

Használt gépet szinte bármilyen hirdetési felületen lehet találni, bármilyen kategóriában, legyen az fapados vagy a számítógépes játékokat is elbíró gamer laptop. Sokszor remek áron ki lehet fogni egy-egy darabot, és még alkudni is lehet. A gond azonban ott kezdődik, hogy ezekre a gépekre nincs garancia és egy gép pontos állapotát néha még profiknak is gondot okoz első ránézésre megállapítani.

A felújított gép esetében szintén használt az alapgép, de olyan cégek forgalmazzák, amik garanciát vállalnak az állapotára, mert tisztítják, szervizelik, és még akár át is festik őket értékesítés előtt. Ezek általában külföldről nagy tételben vásárolt irodai gépek, amik kiszolgáltak egy-két évet egy cégnél és szanálásra kerültek a géppark cseréje során. Jellemzően nem agyonhasznált darabok, és mivel business kategóriásak, alapból erősebbek és strapabíróbbak, mint a kereskedelmi forgalomban lévő átlag kommersz gép. Ezek remek alternatívái lehetnek a gyári új vásárlásának töredék áron. Természetesen nem mindegy, hogy melyik cégtől vásárolunk, ezrét a forrást alaposan informáljuk le.

 

Laikusként nehéz eldönteni, hogy milyen gépet vegyünk, de a laptop sokszor praktikusabbLaptop vagy számítógép?

A laptopok általában rövidebb élettartamúak, mint az asztali számítógépek számtalan oknál fogva. Mozgatva vannak, több strapa éri őket és maga a konstrukció is jóval sérülékenyebb, mint az asztali. Ugyanakkor óriási előnye, hogy kis helyen is elfér és nem kell hozzá külön monitort venni, ami egy további kiadás. Ennek alapján a laptop praktikusabb választás lehet egy olyan családban, ahol több gépre van gyorsan szükség.

Mi van a szoftverekkel?

Az egyik kellemetlen meglepetés, mikor laikusként először adjuk otthoni gépvásárlásra a fejünket az, hogy a legtöbb gép árában nincs benne a működését lehetővé tevő operációs rendszer és szinte soha nincs belecsomagolva az Office, amiben az alapvető szövegszerkesztő vagy táblázatkezelő szoftverek vannak. Ezek további kemény tízezrekbe kerülnek, így sokan a lopott szoftverek irányába fordulnak. A jogi problémák mellett a lopott szoftver egy feltört program, amitől sérülékeny lesz a gépünk, nem beszélve a működési problémákról.

Arra is van azonban kiváló megoldás, hogy ne kelljen teljes árat fizetni a legális szoftverért. Vannak ugyanis olyan cégek, amik megvásárolják cégektől a fel nem használt szoftvereket, amiket a gépparkkal együtt szanáltak, és ezeket olcsóbban értékesítik tovább. Egyes boltok gépekkel együtt árusítják az ilyen szoftvert, mások csak ezzel kereskednek.

Finanszírozás

A finanszírozás sok családban azért is problémát jelent, mert nem egy gépre van szükség. A felújított gépeket árusító cégek esetében kiváló ár-érték arányú készülékeket vásárolhatunk, de sokszor nem megoldott a részletfizetés vagy az áruhitel. Ezekben a helyzetekben lehet jó megoldás az Oney szabadfelhasználású személyi kölcsön, mert segít a legjobb áron hozzájutni remek minőségű gépekhez, amit ráérünk később, részletekben törleszteni.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok