A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén már online vásárolunk?
  Írta: Okos Anna, 2021. január 08., 13:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén már online vásárolunk?

  Mindegy, hogy vásárló vagy, esetleg kiskereskedő, óriási változásokat hozhat az életedben az online kereskedelem vírus miatti felfutása – legalábbis ezt vártuk. Megnéztük, hogy mégis mennyire óriási felfutást mutat a statisztika.

  Tovább...

Rövid úton kifizetődik, ha rendben tartod a pénzügyeidet

Írta: Okos Anna 2020. szeptember 25., 10:16
Értékelés:
(0 szavazat)

Az iskolában megtanulunk olvasni, írni, számolni, még idegen nyelven beszélni is – de a legritkább esetben tanuljuk meg, hogyan kezeljük jól a pénzügyeinket, ami pedig alapvetően fontos ahhoz, hogy előre jussunk az életben. Szerencsére soha nem késő elkezdeni. Mutatunk néhány megoldást az ősi módszerektől a legmodernebb appokig, amik a segítségedre lehetnek!

Hogyan tudom jobban kezelni a pénzemet?

Ez a kérdés sok családban előkerül, főleg a hónap végén. Az OECD rendszeresen végez pénzügyi tudatosságot mérő felméréseket, amin Magyarország sajnos siralmas eredménnyel szerepelt. A családi költségvetés készítés kategóriában az utolsó helyen végeztünk a résztvevő 29 ország közül. A magyar háztartások harmada egyetlen hónap tartalékkal sem rendelkezik annak ellenére, hogy 2010 óta folyamatosan javult a családok anyagi helyzete. Ez egyben azt is jelenti, hogy a plusz jövedelem megtakarítások helyett fogyasztásra ment el – de kinek a hibája ez?

A magyar háztartások harmada nem rendelkezik egyetlen hónapra elegendő tartalékkal sem.

A legtöbbünk nem tanulja meg sem az iskolában, sem a családban, hogy megkülönböztesse a fogyasztási kiadásokat a befektetéstől, a kamatos kamat számítását, vagy a megtakarításokkal és befektetésekkel kapcsolatos alapvető tudnivalókat. Jó hír azonban, hogy erre is van megoldás.

 

Kakebo, az ősi japán módszer

Valószínűleg még soha nem hallottál a Kakebo módszerről (ami japánul könyvelést jelent), pedig évszázadok óta létezik. A felkelő nap országában a gyerekek már pici korban kapnak egy ilyen könyvet, hogy a lehető legkorábban megismerkedjenek a költségvetés készítésével.

A Kakebo titka egyszerű: nem csupán egy könyvelési rendszer, hanem rávezet a megtakarítások fontosságára. Négy fő kategóriába sorolja a kiadásokat: általános kiadások, szórakozás, kultúra és plusz kiadások. Minden vásárlás alkalmával besorolod, hová tartozik a költésed. A hónap végén összesíted, hogy mennyi pénzed marad, mire költöttél és mennyivel többet tudnál spórolni. A cél, hogy megtanuld csökkenteni a kiadásaidat és megtakarításokat generálj. Kakebo táblák ingyenesen letölthetőek a netről, de bele kell tenni az időt és energiát, hogy eredményt hozzanak.

 

Appok, amik segítenek a költségvetésben

Táblázatok töltögetése nem feltétlen való mindenkinek, de szerencsére léteznek remek applikációk, amik segítenek a költségvetés elkészítésében. Ezek analizálják a költési szokásaidat, és profilt készítenek rólad, hogy testre szabott költségvetési tanácsokkal lássanak el.

Szerencsére már vannak appok, amik automatizálják a költségvetést és segítenek a pénzügyekben.A két legjobb . Mindkettő felülete viszonylag egyszerű és rugalmasan magadra alakíthatod. A Koin esetében manuálisan kell felvinni az adatokat, míg a Wyze már kilenc magyar bank bankszámlaszámláival is összeköthető, hogy automatikusan behúzza a költéseidet a bankszámládról. Sajnos és , vagy a megtakarított összeg befektetésére, ezért van még hová fejlődni. Mindezzel együtt azonban mindkét app és felismerd, hol és hogyan érdemes változtatni.

 

A költségkezeléstől az automatikus megtakarítások felé

Vannak appok, amik megugorják a következő lépcsőfokot és a megtakarításaidat is automatikussá teszik. Az egyik legnépszerűbb ilyen app a nemzetközi piacon az Acorn, ami úgy teszi láthatatlanná a megtakarításaidat, hogy egyszerűen felkerekíti a vásárlásaidat és a kerekítés összegét megtakarításba helyezi. A francia Bruno pedig a pénzügyeid elemzése alapján mesterséges intelligencia segítségével javasol egy összeget, amit havonta elhelyezhetsz egy megtakarítási számlára.

Sajnos Magyarországon ilyen még nem elérhető, de a nemrég nálunk is kötelezően bevezetett PSD2 irányelv alapján a bankok már kötelesek hozzáférést adni az applikációknak a bankszámla adatainkhoz, így nemsokára már Magyarországon is elérhetőek lesznek a megtakarításokat és befektetéseket is támogató pénzügyi appok.

Számos banknál azonban már elérhető olyan megtakarítási számla, ahol egy adott összegcélt tűzöl ki és automatizált megtakarítási átutalást állítasz be. Jó megoldás lehet, ha pontosan tudod mikor és mennyi pénzre lesz szükséged.

 

A képzett fogyasztók felelősebben döntenek

Elképzelhető, hogy a pénzügyi tudatosság növekedésével a fogyasztók vásárlási szokásai is megváltoznak, ami kihatással lesz a kereskedőkre is. Mi lenne, ha az árcímkén a termék fogyasztói ára mellett tájékoztatást kapnánk róla, hogy milyen a várható élettartama, vagy hányszor lehet használni és ennek alapján hozhatnánk meg a döntést egy vásárlásnál?

Egy tudatos vásárlót érdekelnek a döntés alternatívái is, például a vásárlás helyett a hosszú vagy rövid távú bérlési lehetőségek. Elképzelhető, hogy a tudatos vásárlók a jövőben azok felé a márkák felé fordulnak, amik képesek ilyen információval támogatni a döntéseiket.

 

A lényeg

Költségvetés készítése, megtakarítások gyűjtése és a kiadások kontroll alatt tartása mind olyan alapvető pénzügyi készségek, amiket tanulni kell – és aztán még jobban megtanulni. Szerencsére a technológia már rendelkezésre áll, hogy támogassa a döntéseinket, és független, felelős vásárlókká válhassunk.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok