A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás
  Írta: Okos Anna, 2020. október 22., 15:32
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás

  A hulladék kezelése egyes társadalmaknak problémát jelent, míg máshol egy nem elhanyagolható bevételi forrást teremt. Így van ez Indiában is, ahol a hulladékgyűjtés és -válogatás emberek millióinak egyetlen megélhetését jelenti. Egy start-up azt tűzte ki céljául, hogy tisztességesebbé és hatékonyabbá tegye ezt a munkát.

  Tovább...

Segítség, költözöm! - Mire figyelj, ha diákként albérletet keresel

Írta: Okos Anna 2018. augusztus 08., 11:07
Értékelés:
(2 szavazat)


Egekben az albérletek négyzetméter ára, de még így is gyorsan fogynak a kiadó lakások. Mit tehetnek azok a fiatalok, akik számára nincs más megoldás, mint egy kis lakás vagy szoba bérlése? Mivel már nincs sok hátra a szeptemberi tanításig, néhány tippel igyekszünk segíteni azoknak, akik most vágnak bele az önálló életbe, melynek első feltétele: egy albérlet!

A megfelelő albérlet megtalálása mindenki számára nagy feladat, de különösen azok küzdenek a mindent eldöntő szempontok (árak, elhelyezkedés, épület típusa, szobafelosztás, lakótársak) sűrűjében, akik tapasztalat híján nem tudják, miként vágjanak bele a keresésbe és hogyan rangsorolják a lehetőségeket.

Ingatlan piaci körkép az albérletárakról

segitseg koltozom hazTény és való, hogy a napjainkra jellemző ingatlanárak nem könnyítik meg a megfelelő albérlet megtalálását, hiszen az igények és a lehetőségek nem mindig keresztezik egymást. Az ingatlan.com felmérése szerint a fővárosban 2018 nyarán ugyan több mint 8300 kiadó lakóingatlan áll a fiatalok rendelkezésére, ám az átlagárak július második felében 12 százalékkal meghaladják a 2017-es viszonyokat. Ahogyan korábban, úgy most is több tényező befolyásolja a kalkulált bérleti díjat (főként az alapterület és az adott budapesti kerület), amely jelenleg Budapesten átlagosan 150 ezer forint körül mozog. Valamennyi lakástípus esetén megfigyelhető a négyzetméter árak drágulása. Az eduline idézi az említett felmérést:

“... a 40 négyzetméternél kisebb téglaépítésű garzonoknál 9 százalékkal, 120 ezer forintra, a hasonló méretű panellakásoknál 10 százalékkal, 110 ezer forintra nőtt a bérleti díj. A főváros legdrágább kerülete az V., ahol a 120 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások átlagos bérleti díja 248 ezer forint, a legolcsóbb kerület pedig a XXIII. és a XVII., ezekben a városrészekben 105 ezer, illetve 110 ezer forint az átlagár.”

Az árak emelkedésével egyetemben nem csak a budapesti, hanem az országos albérletpiac kínálata is nőtt: a 9 százalékos emelkedés értelmében jelenleg 13 ezer kiadó ingatlan közül lehet válogatni, ami azt is jelenti, hogy nem csak a budapesti, hanem a vidéki egyetemvárosok albérlet kínálata is bővült. Árak tekintetében Pécsen, Debrecenben és Szegeden a kisebb lakásokért havonta 74-85 ezer forintot kell fizetni, míg a nagyobbak ára havi szinten eléri a 100-106 ezer forintos költséghatárt is.


Hogyan válassz albérletet? - 4 dolog, amire nagyon figyelj!

A következő pontokra akkor is érdemes ügyelned, ha nem az albérlő, hanem a bérbeadó vagy, hiszen az alábbiak mindkét fél érdekét szolgálják és védik. Légy nagyon körültekintő, különösen a következőkben!

Szerződés
Mindenképp kössetek hivatalos, írásos szerződést, amely tartalmazza a két fél számára fontos megállapodásokat: a kaució mértékét, a felmondási határidőt, a közüzemi számlák kifizetését és az esetleges károk anyagi rendezésének menetét vagy akár a kisállattartásra vonatkozó megegyezést! Érdemes belefoglalni az ingatlan látogatásának feltételét is, hiszen a tulajdonosnak jogában áll adott időközönként ellenőrizni a lakás állapotát, amely viszont a bérlő átmeneti otthona: hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, térjetek ki rá, mennyivel előre kell jeleznie a bérbeadónak a bérlő felé a látogatási szándékát!

Kaució
A kaució mértéke általában két hónap, amely kiegészül az első havi lakbérrel. Így ha bérelni szeretnél, helyezz el a bankszámládon 3 havi lakbérnek megfelelő összeget. Készülj arra is, hogy gyakran az első havi közös költséget is rendezned kell rögtön a beköltözéskor, így erre is tegyél félre meghatározott pénzösszeget! Mindez azért is fontos, mert ha van némi megtakarításod erre a célra, valamelyest bebiztosíthatod magad: lehetőséged lesz gyorsan dönteni, ami ma már létkérdés, hiszen nagyon gyorsan elkelnek a lakások.

Rezsi költségek
Természetesen a költségeket a lakásban lakó bérlőnek kell előteremtenie, azonban vitára adhat okot, hogy az összeget technikailag ki rendezze a szolgáltatóval; gyakran előfordul, hogy a befizetést a tulajdonos kívánja intézni a kellemetlen meglepetések elkerülése végett. Erről mindenképpen egyezzetek meg! Ügyelj rá, hogy ha van rá mód, ne átalányt, hanem tényleges fogyasztást fizess! Mielőtt a lakást birtokba veszed, készítsetek jegyzőkönyvet a mérőórák állásáról, az átadott kulcsokról és az sem árthat, ha készül néhány fotó a lakás állapotáról!


Tippek, hogyan találj gyorsan albérletet?

segitseg koltozom szobaAz idő pénz, a pénz pedig lehetőség: próbálj meg mindent időben és hatékonyan intézni! Ha munka mellett gyorsan szeretnél albérlethez jutni, próbálkozz a következőkkel:

 • Ha kell, vegyél ki szabadságot hétköznap, hogy megnézhesd a szóba jöhető lakásokat! Sokan hétvégén foglalkoznak ezzel, így beelőzheted őket.
 • Kérj munkáltatói igazolást a munkahelyeden és referenciát a jelenlegi bérbeadódtól (ha van). Készítsd ezeket egy helyre, hogy gyorsan lecsaphass a kiszemelt albérletre!
 • Köss kompromisszumot, ha szorít az idő, de ne adj le igényeidből ami az albérlet lakhatóságát, műszaki állapotát és biztonságosságát érinti!
 • Kérj segítséget ismerőseidtől, ám ha hetekig nem jársz sikerrel, ajánlás útján próbálj meg szerezni egy jó ingatlanost, aki segítségedre lehet!


segitseg koltozom konyhaMit tegyél, ha nem találsz albérletet?

A fentiek tükrében érthető, hogy idő szűkében és/vagy az anyagiak miatt sokan szorongató helyzetbe kerülhetnek, ha költözniük kell. Mégis mit tegyél akkor, ha nem bukkansz megfelelő árfekvésű és/vagy minőségű albérletre?

Első sorban tájékozódj az egyetem kollégiumáról, a bekerülés feltételeiről. Előfordulhat, hogy nem tudnak számodra helyet biztosítani, akkor se keseredj el, hiszen a magánkollégiumok - amelyek nem szociális alapon bírálják el a jelentkezésedet - is megoldást jelenthetnek a problémádra!

Ha már minden ötletből kifogytál és tervezettnél csak drágábban találsz számodra megfelelő albérletet, akkor ne feledd, hogy a kaució összege is magasabb lesz. Az is elképzelhető, hogy bár elfogadható árban találsz lakást az viszont teljesen üres, így rád marad a bebútorzás örömteli, de költséges része. Jó ha tudod szerencsére erre is van megoldás, mert kedvező feltételek mellett juthatsz személyi kölcsönhöz, amivel áthidalhatod az indulás nehézségeit. Persze érdemes alaposan átgondolni a hitelfelvételt, viszont más részről úgy is tekinthetsz rá, hogy a jövődbe fektetsz.   

Bárhogy is legyen, ne add fel! Az önálló élet szépsége minden fáradtságot megér. Sok sikert kívánunk!

 

 

 

 

 

Források:
https://epiteniakarok.blog.hu/2017/09/08/alberlet-mizeria_mire_figyeljunk
http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/7/24/rengeteg_az_alberlet_csak_draga_V48W3Q
https://otthonterkep.blog.hu/2017/01/24/igy_talalj_kiado_lakast_egy_honap_alatt

 

Képek forrása:
- unsplash.com, pexels.com 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok