Nyomtatás

Síelni zsebpénzből? Lehetséges!

Írta: Okos Anna 2020. február 07., 09:25
Értékelés:
(0 szavazat)

Bár idén nagyon enyhe volt a tél, máshol még dübörög a síszezon. A körülöttünk lévő hegyekben gyönyörű a hó, olyan csábító az igazi tél, hogy jó lenne beleugrani egy kicsit, örülni a puha fehérségnek és kipróbálni valami újat. Ha rövid a takarónk, nyújtsuk meg néhány praktikus, pénztárca kímélő ötlettel!

A síelés óriási élmény, de sajnos nem olcsó mulatság. Ha nem állnak mögötted vaskos pénztárcával a szülők, diákként elég nehéz megvalósítani egy ilyen havas élménytúrát. De ne hidd, hogy lehetetlen, csak kicsit rá kell készülni. Nézzük át, hogyan!

 

Milyen felszerelés kell a síeléshez?

A sífelszerelések költséges tételt jelentenek, ezért érdemes okos megoldásokat keresni.Ha kezdő vagy és nem tudsz vagy akarsz komolyabban beleinvesztálni a dologba, mert még nem vagy benne biztos, hogy tényleg neked való-e a síelés, akkor érdemes kicsiben kezdeni.

Kabát, nadrág

Nézz körül a családban, barátok között, hogy mi az a felszerelés, ami kölcsönvehető. A síruházat költséges tud lenni, elsőre érdemes kölcsönkérni. Ez azonban csak a kabátra és nadrágra vonatkozik, de nézzük meg, hogy milyen minőségű a ruha. Legyen legalább 5000 mm-es vízállóságú, mert elázott kabátban és nadrágban nem lesz hosszútávú élmény a síelés. Vannak kimondottan síelésre készült ruhák, amik könnyűek és nem akadályozzák a mozgást, ugyanakkor kiválóan megtartják a keletkező mozgáshőt és melegen tartanak síelés közben.

Aláöltözet

Az aláöltözeten nem szabad spórolni. A pamut anyagból készült aláöltözet jó nedvszívó ugyan, de lassan szárad, ezért könnyen meg lehet fázni egy alaposan átizzadt ruhában. Érdemes olyan technikai anyagból készült aláöltözetre áldozni egy kis pénzt, ami speciális anyagának köszönhetően átengedi a nedvességet és könnyen szárad. Ezzel azonban nem csak a megfázást kerüljük el. Speciális anyagnak köszönhetően akár minden nap ki lehet öblíteni az átizzadt ruhákat és másnapra meg is száradnak, így nem kell több garnitúrát bevásárolni kezdéshez.

Sílécek és botok

Ezt is lehet kölcsönkérni első alkalommal, egyedül a síbotoknál kell nagyon figyelni, hogy a megfelelő hosszúságú botot kapjuk meg. Akkor jó a síbot hossza, ha az alkarunk és felkarunk derékszöget zár be, miközben a sílécen állunk és markolatánál fogjuk a botot. Ha évente legalább 10 napot rendszeresen síelni járunk, már érdemes elgondolkodni a síléc vásárlásáról. Addig maradhat a családtól, vagy akár kölcsönzőből származó felszerelés. Itt is , mert a pálya mellett mindig 30-40%-kal drágább a bérlés.

Síbérlet

Ez a síelés egyik legnagyobb költségtényezője, sokan ez alapján választják, hogy hová mennek síelni. Ausztria ilyen szempontból középmezőny, ennél olcsóbban síelhetünk Szlovákiában, Szlovéniában vagy akár Olaszországban is. Nem szükséges azonnal egy heti bérletbe vágni. Vannak olyan helyek, ahol pontrendszerben vonják a bérletről a pályahasználat díját, és ha megmarad, visszaadják. Érdemes elsőre csak egy ilyenbe beruházni. Vannak persze magyar pályák is, például Visegrádon, Eplényben és a Mátrában, így nem kell mindjárt külföldre menni.A síbérlet az egyik legnagyobb költségtényező a síeléshez kapcsolódó kiadások között.

 

Szállás

Mint minden, a síelés is szezonális. Időjárástól függ minden évben, de a főszezon karácsonytól márciusig tart, ezen belül is a legdrágább időpontok az ünnepek alatt és az iskolai szünetekben vannak. Komoly megtakarítást tudunk elérni, ha a csendesebb időszakokra időzítjük a sípályával való első találkozást, mert mind a szállások, mind pedig a bérletek ára sokkal kedvezőbb.

Finanszírozás

Ezeknek az ötleteknek a figyelembevételével töredékére lehet csökkenteni a költségeket. Ha még így sem teljesen fér bele a költségvetésünkbe, de mégis nagyon szeretnénk még idén nekifutni az első síélményünknek, érdemes körülnézni az Oney szabadfelhasználású személyi kölcsönei között, mert a jelenlegi kamatkörnyezetben soha nem látott, kedvező hitelkonstrukciók érhetőek el, akár rövidebb távra, áthidaló jelleggel is.

Ha még több okos ötletet szeretnél az első síelésedhez, látogass el a Síelők oldalra, ami a legprofibb magyar nyelven elérhető gyűjtőoldal rengeteg hasznos infóval.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok