ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Új év, új munka: mit vegyél figyelembe, ha most váltanál?
  Írta: Okos Anna, 2020. január 16., 15:43
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Új év, új munka: mit vegyél figyelembe, ha most váltanál?

  Az emberek kortól függően másféle módon viszonyulnak a munkakereséshez. A húszas években nincs gyerek, nincs hitel, nincsenek kötöttségek, ezért könnyebb a job-hopping, vagyis a gyors munkahely váltás különösebb megfontolások nélkül. Harminc-negyven évesen ennél már sokkal kötöttebb pályán mozgunk. Egy dolog azonban mindenkit egyformán fog érinteni várhatóan záros határidőn belül.

  Tovább...
  Címkék: pénzügyek karrier

Spórolj karácsonyig!

Írta: Okos Anna 2019. szeptember 27., 10:13
Értékelés:
(0 szavazat)

Egyesek valamelyik nyári fesztivált várják megszállottan, mások Halloween-rajongók, és vannak igen sokan, akik számára a karácsony a legeslegszebb része az évnek. A közösségi médiában talán Te is találkoztál már a ‘már csak 298..297.. nap karácsonyig’ csoportokkal. Az ősz elejével lehet, hogy már Te is elkezdesz készülődni a nagy ünnepre?

Amikor majdnem biztosan túllépjük a keretet

Való igaz, ez az egyik legcsodásabb esemény az évben, ám egyben nagyon költséges is. Több tízezer forintba kerül ez az ünnep minden alkalommal a magyar családoknál. A felmérések szerint az emberek jelentős része komoly tehernek érzi, hogy év végén meg kell csapolnia a számláját. Főleg a kisgyerekes szülők vannak nyomás alatt, egy körkérdésben 54 %-uk nyilatkozta, nagy megterhelésnek tartja, hogy be kell szereznie a karácsonyi ajándékokat. A megkérdezettek 64%-a pedig szívesen limitálná az ajándékozást, főleg költés szempontjából. A költségek nem merülnek ki a meglepetésekben, például egy felmérés szerint nézelődés közben az amerikaiak többsége magát is meglepi ezzel-azzal. A dekoráció sem jelentéktelen tétel, sőt egy családi ház esetén még a kültéri világítás is 5-10 000 forintos plusz kiadás lehet.Mit tehetsz, hogy a számodra fényesen ragyogjon az ünnep, és örömteli legyen, de ne ürítse ki teljesen a pénztárcádat?

kis ajándék

Hogy költs kevesebbet és érezd magad jobban?

Sokat segít az ajándékozás logisztikájának kidolgozása. A legnagyobb nyomást ugye az jelenti, amikor december 22-én már megvetted a meglepetést a főnöködnek, az unokahúgod aktuális barátjának, de még semmit nem vettél anyukádnak és apukádnak. Ha időben átgondolod, milyen forrásból és mit érdemes venned, ha sikerül idejekorán körbenézned, akkor nagyon jó lehetőségeket találhatsz. No és nem sablonos, hanem személyre szóló, érdekes ajándékokat vásárolhatsz.Amennyiben például külföldön jársz nyár végén, ősz elején - és ez a fapados utazások korszakában nem ritkaság - akkor egyedi dolgokat szerezhetsz be külföldön.

Egy jól eltalált apróság értékesebb lehet

Gondot szokott okozni, és felesleges költekezésbe torkollik - hiszen, ha már személytelen, legyen drága -, ha nem tudjuk pontosan, ki minek örülne a családban, baráti körben. Remek megoldás a listavezetés, azaz, hogy év közben, amikor valami ötleted támad, vagy ‘elszólja magát’ az ajándékozás alanya, akkor azt feljegyzed.Ezek mind olyan teendők, amiket már szeptemberben el tudsz kezdeni még akkor is, ha nem vagy karácsony rajongó!

Indul a vásárlás

És még van egy megoldás

Az ajándékozásra, méghozzá az, ha nem, vagy csak jelképesen lepik meg egymást a családtagok, barátok. Mindannyian ismerjük az érzést, amikor az ünnep után körülnézünk otthon, és mindenhol mesterséges szagú illatgyertyákat, a bevásárlóközpontok alagsorában utolsó percben megvásárolható giccses ‘karácsonyos’ tárgyakat, nem a mi ízlésünknek megfelelő ruhadarabokat, no és óriási képes albumokat látunk. Ráadásul mindez rengeteg pénzbe és utánajárásba került a valószínűleg teljesen jószándékű ajándékozóknak. A kérdés, ami ekkor felmerül: most ezeket hova vihetjük, hogyan ajándékozzuk tovább? Jó megoldás, ha azokkal, akikkel nem tudsz tényleg szívből jövő ajándékot váltani, inkább valamilyen meghívóra, vacsorára, színházjegyre cserélitek a tárgyakat. Akár meg is kérheted szeretteidet, amit ajándékra szánnának, azt adják oda egy jótékonysági szervezetnek. Sok családban már csak a gyerekeknek tesznek valamit a fa alá, hiszen ők még nem tudnak azonosulni ezzel az ésszerű és környezetbarát hozzáállással. Mit tehetsz ez ügyben ősz elejétől kezdve? Beszéld meg mindezt idejében rokonaiddal és barátaiddal, és gyűjts ötleteket az ‘élmény ajándékokhoz’. Mindez persze nem azt jelenti, karácsonyi ajándékot adni rossz dolog. Nyugodtan lepd meg - akár személyi kölcsönből - valami széppel és jelentőssel azt, akit igazán szeretnél. 

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok