A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?
  Írta: Okos Anna, 2020. szeptember 18., 10:23
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

  Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

  Tovább...

Stresszmentes építkezés - Rajtad múlik?

Írta: Okos Anna 2018. szeptember 28., 13:13
Értékelés:
(0 szavazat)

Segítség, építkezzünk? Mielőtt eluralkodna rajtad a káosz és a pánik, vegyél egy nagy levegőt és a tízig számolás helyett inkább keress egy jó generálkivitelezőt! Felbecsülhetetlen érték, ha álmaid házában szeretnél élni. Na de hogyan juss el a kulcsátadásig stresszmentesen?

Te is hallottad már, hogy házasságok mentek tönkre egy-egy hosszúra nyúlt, már-már végeláthatatlan és idegörlően költséges építkezés miatt? Mi hiszünk benne, hogy a megfelelő felkészültséggel és pénzügyi segítséggel a családi fészek felépítése nem durva stresszforrás, hanem nagy kihívásokkal és nehéz döntésekkel tarkított, ám élvezetes feladatok sorozata. Ehhez persze néhány alap tanácsot érdemes megfogadnod, hiszen így nem csak idegeidet és a kapcsolatodat, de a pénztárcádat is megkímélheted a nehézségektől és veszteségektől. Mire ügyelj tehát ahhoz, hogy az építkezés stresszmentes, hatékony és eredményes legyen?

Keress egy megbízható generálkivitelezőt!kivitelezo-epitkezes.jpg

Az építkezés előtt állók legnagyobb - és nem alaptalan - félelme, hogy nem találják meg az ár-érték arányban megfelelő és persze maximálisan megbízható szakembereket, munkásokat, így pedig rengeteg pénzt, időt és energiát dobnak ki a még fel sem épített ablakon… Ugyan az ilyen építkezés rémképe sokak feje felett ott lebeg, ennek ellenére egyes statisztikák szerint mégis csak minden tizedik magánszemély választana generálkivitelezőt. Miért éri meg felkérni egy ilyen szakembert? Mert ha jól választasz (például ismerőseid ajánlására alapozol), akkor olyan szakértőt találhatsz, aki nem huny szemet a hanyag munkavégzés felett, betartatja a megbeszélt időpontokat, meggátolva, hogy az építkezés/felújítás menete felboruljon, gyakran akár egy év csúszást is eredményezve. A jó generálkivitelező segít elhárítani az olyan anyagi károkat is, amelyeket a nem megfelelő anyagbeszerzés okozhat, illetve az olyan helyzeteket, amelyek miatt átlépnéd a megszabott büdzsé kereteit. Mivel a tapasztalt szakember általában már összeszokott, profi csapattal dolgozik (akik nem tűnnek el a pénzeddel egyik napról a másikra és megjelennek a leegyeztetett időpontban), megbízhatóan képes tartani a határidőket és a pénzügyi keretet, ami különösen fontos dolog olyan nagy beruházások esetén, mint a komplett családi kasszát jelentősen érintő építkezés. Melyek tehát azok a dolgok, amelyekben sokat segíthet?

Időben megszerzi az építőanyagot

Mivel a folyamatban lévő építkezések óriási építőanyag-szükséglete miatt termékhiány alakult ki az építőiparban, előfordulhat, hogy egyes alapanyagokra (téglára, zsalukőre, térkőre, stb.) heteket vagy akár hónapokat is várni kell. Ha generálkivitelezővel dolgoztatsz, nagyobb esély van rá, hogy egyszerűbb lesz az anyagbeszerzés, hiszen mindig előre tervez és ütemez, nagyobb mennyiségeket rendel és akár saját raktárral is rendelkezik.

tervrajz-epitkezes.jpgMinimalizálja a kiadásokat

Ha azt hiszed, többet spórolhatsz azzal, ha magad intézed a feladatokat, valószínűleg tévedsz, hiszen az idő pénz. Mivel a generálkivitelező tapasztalatából adódóan sok olyan helyzetet is átlát, amit egy magánszemély nem, így képes meggátolni a többletköltséggel járó kiadásokat és segíthet lefaragni a nem optimális árakból is. Segít elhárítani az olyan hibákat mint az építőanyagok nem megfelelő kiválasztása, a nem szakszerűen elvégzett kivitelezés és beépítés, illetve a plusz kiadást jelentő időbeli csúszás. Ez utóbbit azért is nagyon fontos elkerülni, mert ha egy ház építése két vagy akár több évig is eltart, fennáll a veszélye, hogy az esetleges jogszabályváltozások bonyodalmakat okoznak a dokumentálásban, az engedélyekben, sőt akár a szerződésben is.

A biztosíték a szerződés

A megfelelő keretszerződés nagyon nagy segítség a megrendelő számára, hiszen a legtöbb probléma esetén segít érvényesíteni az igényeket. Érdemes beleírni minden olyan dolgot, amelyet fontosnak tartasz a garanciavállalástól a határidőkig. Így sokkal biztosabb lehetsz benne, hogy nem sérülnek úgy az érdekeid, mintha csak szóbeli megállapodást kötöttél volna, mely nem szolgáltat jogalapot semmilyen későbbi számonkéréshez.

Időt és energiát spórol

Az építkezés munkálatainak folyamatos felügyelete elképesztően sok időt és energiát elvesz az egyébként is kimerítő hétköznapokból. A generálkivitelező ezeket az operatív dolgokat mind magára vállalja, legyen szó a munkásokkal való egyeztetésről vagy szükség esetén akár a 2013 óta kötelező ún. általános építmények e-építési naplójának (számlák, szerződések, dokumentumok rögzítése, stb.) vezetése is rábízható. Fizesd meg a nyugalmadat és a professzionális munkát a kulcsátadásig, hogy álmaid háza ne kerüljön felemésztő küzdelembe időbeli, anyagi és akár párkapcsolati értelemben sem.  

Forrás: 24.hu

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok