phonemailmap

Szeretnél többet tudni a pénzről? Itt kezdd!

Nem kell közgazdasági egyetemre járni, ha szeretnéd a kezedbe venni a pénzügyi életedet. Van néhány könnyen elérhető és hiteles forrás, ami segít elindulni a pénzügyi kérdésekben.

Az OECD országok pénzügyi tudatosságát mérő felmérésen Magyarország nagyjából a középmezőnyben teljesít – Nem kell közgazdasági egyetemre járnod, hogy a pénzügyekről és gazdasági témákról tanulj.ez azonban nem túl bíztató, ha figyelembe vesszük, mennyire alacsony a világátlag a pénzügyi tudás terén. Van azonban rengeteg olyan forrás, amiből lehet és érdemes tájékozódni, mert a befektetett munka és idő meghozza gyümölcsét.

Nem ördöngösség

Természetesen az alapos tudásnak nincs párja, de nem kell közgazdasági egyetemre jelentkezned, hogy bővíthesd pénzügyi tudásodat. Rengeteg forrásból érhető el akár ingyenesen olyan tudás, amivel el tudsz indulni. Érdemes kis lépéseken haladni, akár egy ütemtervet követve, és apránként felépíteni a pénzügyi tudásunkat.

Az első lépés mindenképpen, hogy tisztában legyél saját pénzügyeiddel. Mik a bevételeid? Mik a kiadásaid? Milyen költési szokásaid vannak? Hol tudsz faragni, hogy megtakarításaid legyenek? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segít stabilizálni saját anyagi helyzetedet és megtakarításokat képezni, aminek kezelésével eljutsz oda, hogy nem te dolgozol a pénzért, hanem a pénz dolgozik neked.

Általános tájékozottságÉrdemes aktívan követni a gazdasági híreket, hogy ismerkedj a fogalmakkal és kifejezésekkel.

Érdemes a gazdasági hírek figyelését beépíteni a napi tevékenységeid közé. Áldozz be napi 10 perc Facebook böngészést és cseréld le a gazdasági hírek olvasására. Elsőre talán kínainak tűnik az egész, de ne add fel! Ismerkedj a fogalmakkal, kövesd, hogy milyen hírek érkeznek, így lassan megszokod a zsargont.

Vannak olyan portálok, ahol naprakész gazdasági információk mellett remek elemzéseket találsz, amik rámutatnak az összefüggésekre. Ilyen lehet például a Portfólió vagy a Bankmonitor. Ez utóbbi azért is rendkívül hasznos, mert néhány más oldalhoz hasonlóan kalkulátorokat tartalmaz olyan alapvető pénzügyi termékről, mint a bankszámla költségek, bankbetétek vagy a hitelek. Már azzal is nagyot léphetsz előre, ha felismered, ha valamelyik pénzügyi termékedet váltani kell.

Könnyedén a pénzügyekről

Ha alapvetően untatnak a pénzkérdések, de szükséged lenne rá, hogy jobban kézben tartsd őket, akkor válaszd azokat az anyagokat és eszközöket, amiket fiatalok számára készítettek!

Az állam is felismerte annak fontosságát, hogy a fiatalok pénzügyi tudatosságát fejlessze, ezért több egyszerű, humoros és rendkívül hasznos anyagot rakott össze. Ilyen például az Okosan a pénzzel oldal sok anyaga, vagy a nemsokára látványosan bővülő Pénzmúzeum, ahol érdekességeken keresztül ismerkedhetsz a pénz fogalmával és használatával.

Ha komolyra vennéd a dolgot

Ha a befektetések felé szeretnéd bővíteni a tudásodat, akkor érdemes ismerkedni például a tőzsdei fogalmakkal és a befektetési alapokkal. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha a magyar tőzsde, a BÉT anyagaival ismerkedsz. Emellett bróker cégek is kínálnak ingyenesen magas színvonalú képzéseket, amik bevezetnek az alapokba.

Fontos azonban kiemelni, hogy komolyabb pénzügyi döntéseket csak megfelelő alappal szabad hozni, ezért mielőtt belevágnál a befektetésekbe, szánd rá az időt a tanulásra, megéri.