A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Társasjátékok, amivel a gyerekek játszva tanulnak a pénzről

Írta: Okos Anna 2021. május 28., 14:47
Értékelés:
(0 szavazat)

Lassan itt a nyári szünet. Sokfelé még mindig nem lehet menni, ezért érdemes rákészülni, hogy a srácainkat otthon szórakoztassuk a nyáron. A pénzügyekről tanító társasjátékokkal hasznosan telik majd az idő.

A társasjáték évezredek óta az egyik legkedveltebb időtöltése baráti köröknek, családnak. Nem csoda, hogy első választásunk, ha otthon szórakoztatni kell a gyerekeket. A sokféle változatban elérhetőA picikkel a boltos és vásárlós szerepjátékokon keresztül ismertethetjük meg a pénz fogalmát. játékok között szép számmal akad olyan is, ami a pénz és a pénzügyek világába vezeti be a gyerekeket életkortól függően. A jól ismert „Gazdálkodj okosan!” mellett vannak olyanok, amik még a felnőttek számára is élvezetesek lehetnek. Ezek közül szemezgettünk a teljesség igénye nélkül.

Piciknek

A legkisebbek még nem tudnak társasjátékozni, mert nekik még az utánzás alapú játék és a szerepjáték való, de ez nem jelenti azt, hogy ne kezdhetnének el ismerkedni ők is a pénz világával. Ha boltosat, vagy vásárlást játszunk velük, korán kialakul bennük a pénz és a fizetés koncepciója, amire aztán később rá tudjuk építeni a pénzzel kapcsolatos tudnivalókat.

Ovisoknak

Az ovisok számára nagy sláger a „Zsebre megy” nevű társasjáték. Ez az egyszerű játék négy elemre épül: pénzköltésre, pénzkeresésre, megtakarításra és hasznos dolgok vásárlására. A szabályok viszonylag egyszerűek és a játékon keresztül könnyen megértik a gyerekek a megtakarítás és a takarékoskodás fontosságát. Nem túl hosszú, pörgős játék, a nagyobb ovisok számára már élvezetes. 

Nagyobbaknak

Kisiskolás kortól már bőséges választék. A klasszikus „Monopoly” már számtalan változatban létezik, de hasonló alapokon nyugszik a „Hotel” nevű társasjáték is. Az „Ésszel, pénzzel, szerencsével” nevű játéknál pedig a pénzügyi döntések célja egy lakás berendezése a leggyorsabban és legolcsóbban.

A klasszikus táblás társasjátékok mellett már vannak számítógépes játékok is, amik még izgalmasabbak tudnak lenni a digitális világba éppen belépő gyerekeknek. Egy példája a „Sims” nevűA nagyobbaknak már számtalan pénzügyi témájú táblás játék közül választhatunk. szimulációs játék, amit lehet egyedül, vagy többen is játszani. Nem pont pénz, de a pénz beosztásával és befektetésével kapcsolatban még érdekesek lehetnek a stratégiai játékok, ahol a meglévő tőkénk befektetése a cél.

Ha már az alapokkal tisztában vannak a srácok, akár a tőzsdére is elvihetitek őket a „Chicago Stock Exchange” játék segítségével. Ez az egyszerű, de pörgős játék még a nagyobbak számára is élvezetes és izgalmas lehet.

Amit inkább ne

Néhány éve nagy port vert fel a Gazdag papa, szegény papa című könyv, amiből aztán számítógépes játék is készült. A könyv szerzőjének elveit és az általa leírtak igazságtartalmát azóta sok kritika érte. Tanai inkább a botrányhősök kérkedésének kategóriájába esnek és tartalmaznak pénzügyi hibákat. Inkább ne itt kezdd a gyerek pénzügyi oktatását.

Különlegesség

A végére hagytunk egy igazi kuriozitást. Az „Értem a pénzem” nevű történelmi társasjáték a Forint bevezetésének évfordulójára készült és egyszerre tanít Magyarország történelmi korairól és azok pénzeiről. Izgalmas és érdekes játék – ráadásul ingyenesen letölthető.

Jó szórakozást a nyárra!