Nyomtatás

Tavaszi nagytakarítás a vírusölés jegyében

Írta: Okos Anna 2020. március 23., 11:25
Értékelés:
(0 szavazat)

A világ megbolondult és maszkba bújt, de a félelem helyett a takarítás sokkal jobb eszköz a lapuló vírusok elleni harcban. Összeállítottunk néhány hasznos és költségkímélő ötletet, hogy egészséges maradj és tisztán illatozz.

 

 

A tavasz alapvetően a nagytakarítások időszaka. Ez most időszerűbb, mint valaha. Rengeteget jelent, ha környezetünk tiszta és az esetleg nálunk landolt vírusokat időben sikerül nyakon fogni. Másrészt pedig sokan szorultunk be a lakásba és a tévésorozatok hatodik ismétlés után már nem tudják lekötni a figyelmünket. Csináljunk hát valami értelmeset és hasznosat: takarítsunk ki, de alaposan!

A legegyszerűbb szuperfegyver vírus ellen

Sokféle nézőpont kering a fertőtlenítés mikéntjéről és hogyanjáról, de ha biológusokat és virológusokat kérdezel, egyértelműen azt mondják, hogy a vírus ellen legjobb a szappan. Ennek egyszerű oka van. Nem egyszerűen fizikailag távolítja el a mikroorganizmusokat, hanem felületaktív anyagai feloldják a vírus lipid burkát, ezáltal életképtelenné teszik. A szétroncsolt vírus ártalmatlanná tett darabkáit pedig a többi kosszal együtt körbe fogja a szappan, ami a vízzel lemosódik és eltűnik a lefolyóban.

A vírusok elleni legjobb fertőtlenítők a felületaktív anyagokat tartalmazó szerek, mint a szappan.Tipp a kézmosást is tanulni kell

Fertőtlenítés vagy mosás?

A vírusok ellen is hatásos fertőtlenítésre a minimum 70% alkoholt tartalmazó oldatok az alkalmasak, de ilyet elég keveset találni átlag háztartásokban. A másik fertőtlenítésre bevethető fegyver az oxidálószerek csoportja, mint a hypo, de ezek emberre is erősen mérgezőek, így csínján kell velük bánni. Az ilyen szerek sem azonnal hatnak azonban, hanem szükségük van néhány percre, hogy elpusztítsák a vírusokat, baktériumokat.

A felületaktív anyagok ezzel szemben egyszerű, de hatásos, nem mérgező fegyvert nyújtanak a vírusok ellen. Ezek az anyagok a mosó-, mosogatószerek és a szappan elsődleges összetevői és ott lapulnak minden háztartásban bevetésre készen. Nagyon fontos információ azonban, hogy a kemény vízben a felületaktív anyagok kicsapódnak, így nem olyan hatékonyak, ezért, ha kemény a víz nálatok, emeld meg a mosószer és szappan mennyiségét.

Három por a csodás tisztaságért

Mosáshoz nagy segítség általában is, de a kemény vizes mosás esetén a vírusok ellen különösen jó a mosószóda (Na2CO3), ami nevével ellentétben nem csupán mosásra jó, hanem vízlágyítónak is, ezáltal nagyban megemeli a mosóporok mosó hatását. Legjobb, ha 1/3 vagy 1/2 arányban kevered a mosóporhoz, így kevesebb fogy a drága mosóporból, miközben hatványozod a hatását és teszel az egészségedért is.

Tipp: ha hazaérkezel, kézmosás után azonnal vedd le az utcai ruhádat és tedd a szennyestartóba, de a legjobb, ha ki is tudod mosni. Ezzel megszabadulsz azoktól a vírusoktól és bacilusoktól, amik esetleg hazáig utaztak veled a ruhádon.

A mosószóda mosáshoz és vízlágyításhoz is kiválóan alkalmas, természetes anyag.

A második csodapor a szódabikarbóna (NaHCO3). Ez egy enyhén lúgos, vízben oldódó só, ami hihetetlenül hatásos zsírszennyeződésekkel szemben. Nagy kiszerelésben is kapható kifejezetten takarításhoz, fillérekbe kerül és a környezetednek sem árt. Vízzel pasztát keverhetsz belőle, amit zsírfoltokra kenve néhány másodperc alatt tisztává varázsol mindent. Leégett ételeket is kivesz a lábasokból. Utána citromsavas vagy ecetes öblítést érdemes csinálni, mert foltokat hagy a felületen.

A harmadik csodapor a nátrium-perkarbonát, becenevén perkarbi (2 Na2CO3 · 3 H2O2), ami aktív oxigénes fehérítő. Csodákat tesz a penészes foltokkal is úgy, hogy a színeket kíméli. Viszont gyorsan kell vele dolgozni, mert bomlékony és 50 fok feletti vízben már nem hatásos. 

Savak a csillogásért

Van két olyan sav, ami szinte minden háztartásban már van, de kevesen tudják, milyen csodákra képes. Az egyik az ecetsav, a másik a citromsav.

Az ecetsav (CH3COOH) a főzéshez is használt háztartási ecet. Takarításhoz a magasabb koncentrációjú 20%-os változat jobb. Kiválóan oldja a vízkövet, ezért akár WC lefolyókba is önthetjük makacs lerakódások ellen. Apró trükk, hogy függőleges felületen, vagy nagyobb vízkő lerakódás esetén nedvesítsünk be egy papírtörlőt és arra öntsünk rá annyi ecetet, amennyit csak felvesz. Így nem folyik le a felületről és ott hat, ahol kell. Utána egyszerűen töröljük át a felületet, csillogó lesz.

A másik bevethető fegyver a citromsav (C6H8O7). Ez a hárombázisú szerves sav kristályos por alakban kapható élelmiszerüzletekben és háztartási boltokban. Még az ecetnél is hatásosabb vízkőoldó és ez előbbivel szemben teljesen szagtalan. Savas ph-ja miatt kiválóan fertőtleníti például az edényeket, így baktériumok ellen jól bevethető.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok