ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Iskolakezdés hatékonyan
  Írta: Okos Anna, 2019. augusztus 15., 12:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Iskolakezdés hatékonyan

  Augusztus elejétől kezdődően minden szülőnek fejtörést okoz, hogy beszerezze mindazt, ami az iskolakezdéshez szükséges. Lássuk, mi az, ami fontos, és mi az, amitől eltekinthetünk vásárláskor és az előkészületekkor?

  Tovább...

Tippek a nagy tavaszi lakásfelújításhoz

Írta: Okos Anna 2018. május 10., 14:49
Értékelés:
(1 értékelés)

 

Tartósan jó az időjárás, egyre hosszabbak a nappalok, így minden körülmény ideális ahhoz, hogy megkezdődjön a tavaszi nagy lakásfelújítás! Összeszedtük a legnagyobb feladatokat, amelyeket érdemes megoldani a kisebb szépítgetések előtt. Te melyikhez fogsz hozzá idén?

Ahhoz, hogy ne vessz el az apró-cseprő teendők sűrűjében, érdemes először a legfontosabbakat rendbe tenni. Ilyen a lomtalanítás, a fűtés korszerűsítése, a nyílászárók cseréje és a festés házon belül és persze kívül is. Fontold meg ezeknek az ütemezését, mert anyagilag is jobban megéri, ha időben kezdesz bele a lakás felújításba vagy legalább kapkodás nélkül informálódsz az ehhez szükséges pénzügyi segítségről!

tippek a nagy tavaszi lakasfelujitashoz felujitandoszoba 420x280

Első a tavaszi lomtalanítás!

Ha már “házi” feladatokról beszélünk, indítsunk egy egyszerű kérdéssel: ugye te sem porszívózás előtt kezdesz bele a felmosásba? A felújítás és a lomtalanítás kapcsolata éppen ilyen. Hogyan foghatnál bele olyan hatalmas feladatba mint a fűtés korszerűsítése, a nyílászárók cseréje vagy kifestés, ha előtte nem teremtesz helyet magadnak a pakoláshoz, rendezkedéshez?

A lomtalanítás nem csak jó érzéssel tölt el, miközben helyet szabadít fel az otthonodban, hanem segít spórolni a költségeiden, hiszen nem kell neked gondoskodni a lomok elszállításáról. Mielőtt tehát fejest ugrasz a felújítás kihívásaiba, tájékozódj előre lakóhelyeden a várható lomtalanítási időpontokról és szabadulj meg ingyen a nem kívánatos tárgyaidtól!

 
Ideje korszerűsíteni a fűtést!

A remek időjárási viszonyoknak köszönhetően sokan már március elején kikapcsolták a fűtést, így viszonylag hamar lehetőség nyílt a fűtés korszerűsítésére. Ha rögtön az anyagi terheket és a súlyos költségeket látod lelki szemeid előtt, akkor se ijedj meg nagyon! Ugyanis a korszerűsítés nem feltétlenül a már meglévő rendszer teljes lecserélését jelenti – persze jelentősen függ annak állapotától, illetve technikai paramétereitől -, hanem sokkal inkább kiegészítését, a hatékonyságának növelése céljából. Ilyen része lehet ennek a folyamatnak a fűtő és/vagy hideg-melegvíz termelő berendezések (a kazán, a bojler) modernizálása, a fűtési vezetékhálózat és kiegészítéseinek (csövek, szigetelések, illetve rögzítéseiknek), valamint egyéb szerelvényeknek, kiegészítőknek, berendezéseknek (elzáró-szabályzó szelepek, csapok, termosztátok, szivattyúk, stb.) a korszerűsítése. Ehhez a nagy munkához elengedhetetlen szakember felkérése, melyen nem érdemes spórolnod: szükség esetén inkább fontold meg akár a személyi kölcsönben rejlő gyors anyagi segítséget, semmint későn ébredj rá, hogy olyan szakembert és technológiát választottál, amelyet nem kellett volna! Ne feledd, most még időben vagy ahhoz, hogy megalapozd az őszi és téli hónapok alacsony energiafogyasztását és ezáltal növeld majd a fűtéssel kapcsolatos megtakarításaidat!

tippek a nagy tavaszi lakasfelujitashoz munkas 420x280Cseréld le a nyílászárókat!

Gondoltad volna, hogy egy ideális szigeteléssel ellátott lakásnál akár 30-50%-os megtakarítás is jelentkezhet a korszerűsítést követően? Nagyon sok múlik a falak szigetelésén és persze a modern nyílászárókon. A megfelelő szigetelés előnyeit persze nem feltétlenül tavasszal vagy nyáron fogod élvezni, bár szinte biztos, hogy kevésbe fog felmelegedni a lakásod hanem a következő évszakokban - viszont arra az időszakra most érdemes felkészülnöd!

Ha számodra is fontos, hogy a lehető legtöbbet spórold meg a fűtésen, akkor vágj bele a felújításba minél előbb! Szakértők szerint a tetőtér szigetelése mellett - amellyel a távozó hő 60-70%-át visszatarthatod - mindenképp ügyelj a nyílászárókra, melyeken akár 25-30% energia távozhat, többlet kiadásként jelentkezve a fűtésszámládon.

 
Festésre felkészülni!

tippek a nagy tavaszi lakasfelujitashoz szinekHa a fent felsoroltak közül minden szükségeset megoldottál, kezdődhet a festés lakáson belül és persze kívül (korlát, kerítés, garázs, stb.) is. A napfényes hétvégéken akár te magad is újra kifestheted a szobáidat, ha szeretnéd megspórolni a festés-mázolás költségeit.

Ma már számos “kezdőknek” való festékanyag elérhető kedvező áron, amellyel szabadon alkothatsz a helyiségekben. Ha még többet szeretnél spórolni, keverd ki a festéket saját magad! Ehhez jó nagy adag fehér festékkel, barkácsboltokban is kapható színező festékkel, festőhengerrel és persze védőfóliával készülj. A legfontosabb, hogy mindig végezz próbafestést egy kis felületen (hagyd alaposan megszáradni) és ha tetszik az általad olcsón kikevert egyedi árnyalat (napfénynél is ellenőrizd), akkor fogj hozzá! Figyelj rá, hogy mindig biztosan elegendő, sőt inkább több festéket keverj ki, mint amennyi szükséges, mert ha idő előtt fogy el, szinte biztos, hogy nem tudod újra kikeverni ugyanazt! A maradékot tedd félre egy jól záródó üvegben, hogy tudd javítani az esetleges későbbi sérüléseket! Ne feledkezz meg a tapétázásban rejlő költségkímélő, de látványos lehetőségekről sem! Számos variáció közül választhatod ki a kedvencedet, amellyel feldobhatsz egy-két falat vagy falrészletet. Stílusos, egyedi és költséghatékony megoldás, amelyet a kísérletező kedvűeknek mindenképpen érdemes kipróbálni. Te közéjük tartozol?

 

Forrás: www.pixabay.com, www.pexels.com

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok