A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?
  Írta: Okos Anna, 2021. november 26., 15:34
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?

  A vállalati társadalmi felelősségvállalásról sok dolog eszünkbe jut, de a játék nem tartozik ezek közé. Pedig játékosan még a CSR tevékenységek is jóval hatékonyabbak lehetnek.

  Tovább...
  Címkék: életmód

Tippek a takarékos fűtési szezonra

Írta: Okos Anna 2020. november 06., 13:27
Értékelés:
(0 szavazat)

Megkezdődött a komolyabb fűtési szezon, ami anyagilag sem örömteli időszak. Évente sokezer forintot dobunk ki feleslegesen és mégis fázunk. Összeszedtük a legügyesebb ötleteket, amivel okosabban tudsz takarékoskodni az idei fűtésszezonban.

Az őszi-téli szezon minden háztartásban jóval költségesebb. Még akkor is, ha átalánydíjat fizetsz a fűtésért, tél végére előfordul, hogy egy komolyabb elszámolószámlát kapsz, amit nem esik jól kifizetni. Van azonban néhány tudnivaló, ami megmutatja, hol és hogyan tudsz a legjobban spórolni úgy, hogy a komfortérzeted nem romlik, illetve egy csokor apró trükk, amit érdemes bevetni, mert egyszerű és hamar megtérül.

 

Néhány okos megoldás segíthet, hogy télen a pénztárcánk és a kényelmünk se sérüljön.

Energiatakarékosság a számok tükrében

Egy magyar család éves energiafogyasztásának hozzávetőlegesen 86%-át a melegvíz és a fűtés teszi ki. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken tudsz a legkönnyebben spórolni, ha kisebb számlát szeretnél.

Az öreg házak átka az elöregedett vagy hiányos szigetelés, ami 30-40%-kal is megdobja a számláidat. A hőmérséklet, amit a lakásban érzékelsz, valójában a levegő és a falak hőmérsékletének az átlaga. Ez azt jelenti, hogy hiába fűtesz, ha a fal hideg, sokkal hűvösebbnek érzed a szobát.

 

Szigetelések

Kezdjük akkor mindjárt a szigetelés kérdésével. Egy teljes ház leszigetelése igen komoly befektetés, de néhány év alatt megtérül. Ugyanakkor vannak olyan gyorsan és egyszerűen felhelyezhető szigetelések, amik olcsón hoznak azonnali változást.

 

 • Ajtó és ablak szigetelő gumiprofilok

A nem megfelelően záró öreg ablakok és ajtók miatt a fűtésed 25-30%-a elveszik. Ezt tudja orvosolni a barkácsboltokban kapható többféle gumiprofil, amik az apró résektől az akár fél centis hézagokig zárják a hézagokat. Az ajtó alatti nagyobb réseket pedig kifejezetten erre készített gumiszalaggal zárhatod le. Élettartamuk akár 8 év is lehet, ami bőven behozza az árát.

 

 • Ablakszigetelő fólia

A régi bérházakban néhol csak egysoros üvegezésű ablakok vannak, ami eszi a meleget. Ezen egy-két ezer forint költséggel óriásit tudsz javítani az ablakra helyezhető, átlátszó fóliával, ami a kilátást nem zavarja, viszont még annál is jobban szigetel, mintha plusz üvegréteget raknál fel.

 

 • Födém szigetelés

Ha a lakásod a legfelső emeleten van, a fűtetlen padlás kiszívja a szobákból a meleget. Gyors és viszonylag kis költséggel járó megoldás, ha kiterítesz a padlásra egy 10 centi vastag üveggyapot szigetelőt, ami bent fogja a meleget.

Az öreg ablakok megfelelő szigetelése óriási megtakarítást eredményez a fűtési költségekből.

Szőnyeg és függöny

Nyáron jól esik a talpunk alatt a hűvös padló, ám télen ez sokat ront a hőérzeten. Nem is gondolnád, de ha szőnyeget terítesz a fedetlen padlórészekre, akár 10%-ot is meg tudsz spórolni a fűtésszámlán.

Az ablak elé helyezett vastag sötétítőfüggöny nem csupán a szobát dekorálja, hanem az ablakot is szigeteli. Érdemes télire lecserélni a függönyöket egy vastagabbra.

A függöny abban is segíthet, hogy szegmentáld a lakást. Ha például az előszobában nincs fűtés, az kihúzza a meleget a szobákból. Érdemes egy vastag függönnyel elzárni, hogy leválaszd a lakás többi részéről.

 

Készülékek beállítása

Apró beállítások óriási változást tudnak hozni a számláidban:

 • Ha a vízmelegítőn 60 helyett 50C-ra állítod a hőfokot, 10%-kal csökken az energiafelhasználásod.
 • Ha a bojlert és a kazánt rendszeresen karbantartod, kevesebbet fogyasztanak. 1 mm vízkő lerakódás az elektromos bojleren 10%-kal növeli a fogyasztást.
 • Csak azokat a szobákat fűtsd, amit tényleg használsz. A többit vedd lejjebb. 1C hőmérséklet-csökkentés akár 5% megtakarítást is eredményez. A komfortérzethez általában 20-21 fok elég.

 

Apró trükkök

Végezetül íme három apró trükk, ami segít, hogy még hatékonyabb legyen a fűtésed:

 • A radiátorok és fűtőtestek előtt ne legyenek bútorok, mert azok akadályozzák a levegő áramlását, ezáltal a fűtés hatékonysága is csökken.
 • Ha külső falon van a radiátor, tegyél mögé barkács áruházban kapható hőtükröt, ami akár 30% meleget is visszasugároz a szoba felé, ezáltal nagy mértékben növeli a fűtés hatékonyságát.
 • A párás levegő hőmérsékletét melegebbnek érezzük, ezért érdemes rendszeresen párologtatni. A légzést is könnyíti és a hőérzetet is növeli.