A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?
  Írta: Okos Anna, 2021. november 26., 15:34
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?

  A vállalati társadalmi felelősségvállalásról sok dolog eszünkbe jut, de a játék nem tartozik ezek közé. Pedig játékosan még a CSR tevékenységek is jóval hatékonyabbak lehetnek.

  Tovább...
  Címkék: életmód

Tudtad, hogy a kisbabádnak már megtakarítása van?

Írta: Okos Anna 2020. október 30., 11:28
Értékelés:
(1 értékelés)

A megtakarításokat elkezdeni egy kicsit patópálos dolog, pedig minél korábban kezdjük, annál könnyebb és hasznosabb. Talán nem is tudod, de a kisbabád már el is kezdte. Mi az a babakötvény és hogyan tudod legjobban gyarapítani?

Az öngondoskodás fogalma egyre inkább előtérbe kerül. Általában nyugdíjcélú megtakarításokra gondolunk, pedig az öngondoskodás alapvetően a megtakarítások minden formájára értendő. Minél hamarabb kezdünk megtakarítani, a kamatos kamat segítségével annál könnyebb számottevő értéket összegyűjteni, ami kritikus élethelyzetben hasznunkra lehet.

 

Mi az a kritikus élethelyzet?

Betegség és nyugdíj nélkül is számtalan olyan helyzet adódhat, amikor szükség van egy nagyobb tőkére. Lehet ez a továbbtanulás, egy külföldi tanulmányi év, az első lakás vásárlása vagy akár egy esküvő. Szerencsére már vannak olyan megtakarítási formák, amik a fiataloknak is megoldást jelentenek, de nem kell hozzá tőzsdei guruvá képeznünk magunkat a hétvégén.

A továbbtanulás is olyan helyzet gyermeked életében, mikor szükség van egy nagyobb tőkére.

A kisbabádnak már megtakarítása van!

Az állam 2006-tól minden magyar kisbaba számára letétbe helyez egy életkezdési támogatásnak nevezett állami támogatást az úgynevezett Start számlán, aminek összege jelenleg 42,500 Ft. Ez a pénz azonban nem hozzáférhető, hanem a Kincstári letéti Start-számlán kamatozik a mindenkori éves inflációval a gyermek 18. életévéig, amikor gyermekünk egyösszegben felveheti. Előre nem lehet megmondani fillérre pontosan, hogy mennyi pénzhez gyűlik így össze, de az inflációkövető kamatozás lényegében annyit jelent, hogy olyan értéket kap kézhez majd gyermekünk, mint amit jelenleg 42,500 Ft jelentene.

Ez tehát az a megtakarítás, ami a 2006 után született kisgyermekeknek már születésüktől kamatozik. Semmit nem kell vele tennünk, az állam kezeli a pénzt, ugyanakkor ehhez sajnos nem tudunk befizetni, nem tudjuk gyarapítani. Erre van más megoldás.

A gyermekek biztos jövőjének megalapozása a szülők egyik legfontosabb feladata.

Start számla és babakötvény

Az állam az életkezdési támogatás bevezetésével egyidőben létrehozott egy Start-értékpapírszámlát is a letéti számla kiegészítéseként és bevezette a babakötvényt. A start számlára való befizetéssel automatikusan ezt az államkötvényt, az úgynevezett babakötvényt vásároljuk.

Minden évben egy új sorozatszámú babakötvényt bocsátanak ki 19 éves lejárati határidővel, ami gyermekünk nagykorúságakor jár le. Mindenki csak abból az évjáratból tud vásárolni, amelyik évben a gyermeke született, de egyébként az egyes évjáratok kamatozása azonos.

Ha élni szeretnénk ezzel a lehetőséggel, akkor kérni kell a Start-értékpapír számla megnyitását a Kincstárnál, mert ennek megnyitása a Start letéti számlával ellentétben nem automatikus.

 

Mit tud a babakötvény?

A babakötvénynek négy óriási előnye van:

 • Maximálisan rugalmas a befizetések tekintetében, nincs minimum, maximum, vagy rendszeres kötelező befizetés.
 • Minden évben kiszámíthatóan az infláció felett +3%-kal kamatozik. Ez tehát alapvetően az a hozam reálértéken, amire biztosan számíthatunk.
 • Semmiféle költsége nincs sem a számlanyitásnak, sem a számlavezetésnek.
 • 10%-os állami támogatás jár rá, de maximum évente 6,000 Ft.

A babakötvény nem igényel semmiféle pénzügyi tudást, nem kell tőzsdei gurunak lennünk, hiszen egyszerűen államkötvényt vásárolunk. Az állami támogatásnak és az inflációkövető kamatozásnak köszönhetően azonban egy stabil és kiszámítható megtakarítást ad, ezért kezdésnek kiválóan megteszi.

Árnyoldala, hogy a viszonylag alacsony állami támogatási plafon miatt lényegében havi 5,000 Ft befizetésnél van a maximum, amit ki tudunk hozni belőle, emellett pedig a Start-értékpapírszámla kizárólag ennek az egyfajta állami kötvénynek a vásárlását teszi lehetővé. Éppen ezért kezdésnek remek, de ha szeretnénk jobban megalapozni gyermekünk jövőjét, érdemes további megtakarítási formákat is keresni.