A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A vírusválság katasztrófa – de lehet mégis jó valamire?
  Írta: Okos Anna, 2020. május 22., 11:24
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A vírusválság katasztrófa – de lehet mégis jó valamire?

  Lassan leszállóágba kerül a vírus okozta bonyodalom az életünkben, bár még koránt sincs vége. A COVID-19 néhány nap alatt állította meg a teljes világ forgását és kényszerítette emberek millióit a négy fal közé. Sok szomorú áldozattal a hátunk mögött fordulóponthoz értünk és le kell vonnunk a tanulságokat.

  Tudós emberek hada dolgozik rajta, hogy egy esetleges második hullám már felkészültebben érhesse a világot. Az egészségügyi kihívásokra való felkészülés mellett azonban fontos szólni a ránk kényszerített változásokról és hosszú távú hatásaikról is. Három példát hoztunk, döntsd el, mit gondolsz!

  Tovább...
  Címkék: életmód

Tuti tipp a karantén idejére: tanulj új szakmát, amíg otthon vagy!

Írta: Okos Anna 2020. április 17., 14:27
Értékelés:
(0 szavazat)

Az élethosszig tartó tanulás évek óta nagy szlogen, de még mindig csak kevesen teszik igazi életmóddá a tanulást annak ellenére, hogy egyre kevésbé valószínű egy munkahelyen eldöcögni nyugdíjas éveinkig. Ha már úgyis otthon vagy, van egy kiváló javaslatunk. Megmutatjuk, hogyan szerezz akár felsőoktatási szakképzést (szinte) ingyen.

 

A nyerő hozzáállás

 

A vírusválság néhány hét alatt soha nem látott körülményeket teremtett. Egyelőre még senki nem tudja megjósolni, hogy milyen kifutása lesz a gazdaságban és a munkaerőpiacon, de egy dolog biztosnak látszik: lesznek vesztesek, és lesznek, akik jól jönnek ki a jelenlegi helyzetből, mert lehetőséget kovácsolnak belőle. Mi ez utóbbira voksolunk.

Az élethosszig tartó tanulás életforma, ami kortól függetlenül relevánsan tart a munkaerő piacon.

Ha már úgyis otthon vagy és a neten lógsz, akkor tanulj online! Ha szeretnéd kihasználni a felszabadult idődet és két lépéssel mások előtt járni, mire kikerülsz a karanténból, de nem tudsz vagyonokat költeni, a MOOC-ok lehetnek a megoldás.

 

MOOC: eszik vagy isszák?

 

A MOOC (massive open online course, azaz a tömeges nyílt online kurzus) nem új keletű. Az első MOOC-okat 2011-ben indították el olyan világhírű egyetemek, mint a Stanford, az MIT és a Harvard a társadalmi felelősség vállalás égisze alatt és néhány év alatt óriási népszerűségre tettek szert. Rugalmas konstrukcióban, ingyen vagy töredék áron tesznek elérhetővé olyan tudást, amiért másképpen komoly összegeket kellene fizetni.

Ahogy az idő előre haladt, egyre több ilyen platform jelent meg különféle szolgáltatókkal. A hármas faktor, ami miatt sokan óriási reményeket fűztek a MOOC-okhoz bennük látva a jövő oktatási irányát:

 1. Digitális formában elérhetőek, így olyanok is hozzáférnek a tudáshoz, akik számára ez földrajzilag (mert például másik országban laknak) vagy időben (mert például teljes munkaidőben dolgoznak) másképp lehetetlen lenne.
 2. Saját tempóban lehet teljesíteni az anyagot, ezáltal nem csupán az egyéni képességeknek megfelelő tanulási sebesség valósul meg, hanem azok számára is elérhető a képzés, akik esetleg munka mellett nem tudnának iskolába, egyetemre járni.
 3. Töredék áron kínálnak minőségi, piacképes tudást – ez talán a MOOC-ok legnagyobb vonzereje. Egy teljes diploma megszerzése a Harvardon vagy Yale-en még az átlag amerikai számára is elérhetetlen, külföldiként pedig még nehezebb. A MOOC-ok hozzáférést biztosítanak, ha nem is egy egész diplomához, de néhány kurzushoz a világ legminőségibb tudásanyagából.

A MOOC-okon az online tanulás bárki számára elérhető, csak internet kell hozzá, idő és kitartás.

 

Magyar lehetőségek

 

Ezek a képzések elsősorban olyanok számára elérhetőek, akik megfelelő szinten beszélnek angolul. De azok sem esnek el a nyílt képzések előnyeitől, akiknek nem áll rendelkezésére a nyelvtudás, mert vannak magyar képzések is. A magyar MOOC-ok különlegessége, hogy erősen kötődnek az egyetemi képzésekhez és sok esetben az ott kínált kurzusok teljesítésével egyetemi kreditpont is nyerhető. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egyetemistának kell lenni, hogy érdemes legyen egy-egy ilyen kurzust elvégezni. Íme három:

Magyarországon 2014-ben, az Óbudai Egyetem kezdeményezésében indult először MOOC platform a Kárpát-Medencei Online Oktatási Centrum néven. Jelenleg többek között gazdasági, informatikai és műszaki tudományok területén kínál kurzusokat 21 képzési intézmény magyar nyelven. A regisztráció és a kurzusok elérése ingyenes.

A Miskolci Egyetem vezetésével jött létre a MeMOOC portál, ahol teljesen ingyenesen lehet mérnökinformatikus-asszisztens felsőoktatási szakképzésben részt venni. Ez egy kétéves akkreditált szakképzés, ami hivatalos végzettséget biztosít – teljesen ingyen.

Utolsó példánk a színes paletta érzékeltetésére a Webuni. Ez a MOOC platform abban különleges, hogy nem csak felsőoktatási intézmények kínálnak rajta képzéseket, hanem lényegében bárki. A témák ennek megfelelően sokfélék a marketingtől a gyümölcsfák metszésén át a kriptovaluta kereskedelemig. A kurzusok jellemzően nem ingyenesek (bár olyan is akad), de átlagban néhány ezer forintért bárki számára elérhetőek.

Ez csak egy kis ízelítő a MOOC-okon keresztül elérhető hihetetlen mennyiségű tudás világába. Az eléréséhez nem kell más, csak egy internetelőfizetés és idő, meg persze elhatározás és kitartás. Ezek segítségével a karantén végére minimális befektetéssel akár új szaktudással is nekiindulhatunk a munkaerő piacnak.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok