A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén már online vásárolunk?
  Írta: Okos Anna, 2021. január 08., 13:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén már online vásárolunk?

  Mindegy, hogy vásárló vagy, esetleg kiskereskedő, óriási változásokat hozhat az életedben az online kereskedelem vírus miatti felfutása – legalábbis ezt vártuk. Megnéztük, hogy mégis mennyire óriási felfutást mutat a statisztika.

  Tovább...

Új év, új munka: mit vegyél figyelembe, ha most váltanál?

Írta: Okos Anna 2020. január 16., 15:43
Értékelés:
(0 szavazat)

Az emberek kortól függően másféle módon viszonyulnak a munkakereséshez. A húszas években nincs gyerek, nincs hitel, nincsenek kötöttségek, ezért könnyebb a job-hopping, vagyis a gyors munkahely váltás különösebb megfontolások nélkül. Harminc-negyven évesen ennél már sokkal kötöttebb pályán mozgunk. Egy dolog azonban mindenkit egyformán fog érinteni várhatóan záros határidőn belül.

A legtöbb elemző szerint nyakunkon a következő recesszió, ezért érdemes stratégiailag nekifutni egy mostani váltásnak kortól függetlenül és előre gondolkodni. Kihasználhatjuk nem csupán arra, hogy egy nemszeretem állástól szabaduljunk, hanem arra is, hogy új irányba képezzük magunkat, ami várhatóan jobban ellenáll majd a recesszió kihívásainak.

4 lépés, ami segít megtervezni egy komolyabb munkahely váltást

 

1. lépés: anyagi tervezésMunkahely váltásnál alapvetően fontos, hogy tisztában legyünk a pénzügyi helyzetünkkel.

Ez pénzügyi stabilitásunk szempontjából mindenképpen alapvető kérdés, egy váltásnál viszont még kritikusabb. Könnyen lehet, hogy a hosszútávú célok érdekében (pl. egy új szakmába történő betanulás, vagy egy kevéssé stresszes munkakörnyezet) kevesebb fizetésért fogunk váltani, ezért tudnunk kell, milyen kiadásaink vannak és mi fér még bele egy váltásba. A magyar lakosság döntő része nem csinál pénzügyi tervezést, és nem rendelkezik megtakarításokkal sem. Ha igen, nincs tisztában vele, hogy mennyi ideig tudja fedezni a kiadásait, ha elesik a bevételeitől. 

2. lépés: képezd magad!

Az élethosszig tartó tanulás már nem csak üres frázis. Ma az emberek rá vannak kényszerítve, hogy folyamatosan tanuljanak, akár mélyítik a tudásukat és specializálódnak, akár horizontálisan bővítik a tudástárukat és inkább generalisták lesznek. Ez olyanfajta flexibilitást ad, ami segíthet egy hirtelen beállt gazdasági változás közben is sikeresen elhelyezkedni. Végezz kutatást a szívedhez legközelebb álló témákban, és vesd össze a top tíz javaslattal, ami várhatóan leginkább stabil lehet a recesszióban, utána keress forrásokat, amikből képezheted magad. Hihetetlen mennyiségű tudásanyag érhető el online formában, és a legjobb, hogy sok közülük ingyenes. A legismertebb képzési portálok az Edex, a Coursera vagy a Udemy, ahol ingyen, vagy akár néhány ezer forintért is találunk kiváló kurzusokat az új készségekhez.

A meet-up-ok kiváló lehetőséget nyújtanak a személyes kapcsolati háló építésére.3. lépés: networking

A kapcsolatrendszer minden időben a leghatékonyabb módja volt az álláskeresésnek. Itt nem elsősorban a haverok protezsálásáról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy sok állást meg sem hirdetnek, vagy ha igen, akkor túl későn értesülünk róla. Az sem hátrány, hogy ismerősöktől belső információkat is kaphatunk, hogy mik a felvételi kritérium legfontosabb pontjai. Ez sokszor már fél győzelem egy álláskeresésnél. Networkingre már vannak hivatalos fórumok is, mint a Linked-in, de kiváló lehetőséget jelentenek az úgynevezett Meet-up-ok is, ahol egy adott témában érdeklődő emberek tudnak kötetlenül találkozni és ismerkedni. Ha az új készségeidet összekapcsolod egy meet-up ismerkedés sorozattal, jó eséllyel teszel szert olyan ismerősökre, akik nagy segítségedre lehetnek az álláskeresésben.

4. lépés: az új munkahely kiválasztása

Van olyan, hogy nem állást, hanem munkahelyet választunk. Lehet, hogy egy cég megtestesíti mindazt, amire szükséged van: kevesebb stressz, új készségek bevetése, recesszió-biztos munkahely. Végezz kutatást és készíts egy listát, hogy mik azok a cégek, amik magukban hordozzák mindhármat, aztán lépj kapcsolatba a céggel. A legjobb, ha itt sem a HR osztállyal próbálkozol, hanem a kapcsolati hálón keresztül próbálsz információt szerezni egy-egy még rejtve maradt állásról. Ehhez jó bármi olyan csatorna, amit a networkinghez fel tudsz használni, legyen az formális vagy informális. Ezeket a lépéseket bármilyen sorrendben, vagy akár egyszerre is végezheted, hogy egy sokkal felkészültebb, tudatosabb munkahelyi váltást csinálj. A lényeg, hogy tájékozódj, képezd magad, használd az ingyenesen is elérhető rengeteg eszközt és forrást és tervezd el a folyamatot. A job hopping ideje lassan leáldozóban van, és előfordulhat, hogy nemsokára hálás leszel magadnak az előrelátásodért.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok