A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén már online vásárolunk?
  Írta: Okos Anna, 2021. január 08., 13:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén már online vásárolunk?

  Mindegy, hogy vásárló vagy, esetleg kiskereskedő, óriási változásokat hozhat az életedben az online kereskedelem vírus miatti felfutása – legalábbis ezt vártuk. Megnéztük, hogy mégis mennyire óriási felfutást mutat a statisztika.

  Tovább...

Új otthon 2019-ben - bérlés, vásárlás, építkezés?

Írta: Okos Anna 2019. október 31., 10:35
Értékelés:
(0 szavazat)

Sokan döntenek a lakásbérlés mellett, de aki hosszú távon drágállja ezt az opciót, inkább sajátot vásárol. Ám a vágtató lakásárak mellett az, aki komolyabb ingatlanban gondolkodik, még előnyösebb lehetőségnek tartja az építkezést. Melyik megoldás kinek optimális?

Albérlet - húzós árak, jobb bérlemények

A hazai albérlet piac kezd hasonlítani a nyugatabbra levő viszonyokra. Ma már nehéz baráti áron megoldani a lakhatást, az eladási árak feljebb húzták az árakat ebben a szegmensben is. Viszont a kínálat egyre jobb, sokan áldoznak arra a főbérlők közül, hogy színvonalas körülményeket kínáljanak cserében azért, hogy a bevételük magasabb legyen. Ha nem szeretnél a havi kereted jelentős részét a bérleti díjra áldozni, érdemes összeköltözni másokkal, többen bérelni egy lakást. Az ismeretségi hálódat megmozgatva barátaid barátai is jó lakótársak lehetnek, de a pozitív élmény senkinél sem garantálható, hiszen ‘lakva ismerszik meg az ember’.Javíthat az anyagi helyzeteden, ha bevállalsz egy kis utazást: a ‘kieső’ környékeken, vagy ott, ahonnan nehéz bejutni autóval a központba, meglepően jó árakat találhatsz. Aki találékony, sokféleképpen megoldhatja az életkörülményei javítását, és a bérleti díj fizetését. Van, aki egy kis szerelésért, felújításért cserébe a lakásban csökkentett lakbért fizet.

Lakásvásárlás - érdemes mindent kihasználni

megbízható szakemberekkel dolgozzunkNem mondhatóak visszafogottnak az ingatlan árak, bár 2019 derekán már elkezdett megállni a növekedés a használt lakások piacán, elsősorban a fővárosban. Viszont nagy szerencse, hogy a hitelek most kimondottan kedvezőek, így Te is könnyebben tudsz lakáshitel segítségével saját otthonhoz jutni. A családi kedvezmények is sokrétűen kihasználhatóak, főleg ha gyerekvállaláson gondolkodtok a pároddal. Az új lakáshoz, házhoz kapcsolódó kisebb befektetéseket személyi kölcsönből  is megoldhatod. Ha ingatlant vásárolnál, soha ne kapkodd el, ne higgy annak, hogy ‘le kell csapni’ az adott lakásra, házra, különben elviszik. Szakemberrel nézesd meg a helyszín műszaki állapotát, mert lehet, hogy súlyos milliókat ráfizetsz majd, mert például a fűtés vagy a nyílászárók nem is olyan jó állapotúak, mint ahogy kinéznek. Az ingatlankereskedők nem fogják a hibákra felhívni a figyelmed. A századeleji bérházak igazi zsákbamacskák: akkor költözz családoddal ilyen helyre, ha meg se rezzentek, amikor szétrozsdállik egy nyolcvan éves vízvezeték főnyomócső.

A  lakásvételek másik izgalmas szegmense az újépítésű társasház. Komoly ügyvédi támogatással, minden részletre odafigyelve írj alá szerződést olyan lakásra, ahol még nem kezdték el építeni az adott házat.

 

Saját építés - itt sem árt a szakértői segítségépítkezés

Ha úgy döntesz, kicselezed a magas lakásárakat és magad építkezel, első körben tájékozódj alaposan. Már a telek vétel sem egyszerű a laikusnak. Kérdés sok minden más közt, be van-e vezetve a víz, a gáz. Ha többen vásároltok közös telket társasház építés céljából más tulajdonosokkal, szerződésben kell rögzíteni még a fizetés előtt, ki mibe száll bele és mit fizet. Épp ezért legyen a ‘tarsolyodban’ építész, ingatlan ügyekben tájékozott jogász és generálkivitelező. Mikor megveszitek a helyszínt a jövendő családi fészeknek, nem árt, ha leigazoltok egy 100 százalékosan megbízható kivitelező gárdát.

Talán a legnagyobb pénznyelő az ingatlan projektekben a csúszás: akárcsak egy filmforgatáson, minden plusz nap viszi a pénzt. Egy profi generálkivitelező úgy kezdi az építkezést, hogy a szerződésben az egyes részfeladatoknak határidőt ad, és bevezeti a kötbért. És emellett idejekorán beszerzi az építőanyagokat, hiszen ezeknek is kéznél kell lenni időben.

Egy jó szakértő csapattal, egy lelkiismeretes munkás teammel nem álom, hogy időre kész legyen a családi ház, így ne vedd félvállról a kapcsolatépítést e téren. Emellett jó tudni, ezzel együtt az esetek többségében minden felújítás, építkezés 20-30 százalékkal többe kerül az előre tervezettnél, érdemes tehát ekkora büdzsével nekiindulni. Sok sikert a saját otthonhoz!

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok