A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?
  Írta: Okos Anna, 2020. szeptember 18., 10:23
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

  Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

  Tovább...

Új vagy használt autó? Könnyen kiszámolható

Írta: Okos Anna 2018. október 16., 13:38
Értékelés:
(1 értékelés)

Komoly csábítás, hogy ha eljön az autóvétel ideje, használt járművet szerezzünk be. Hiszen még ha nem is 0 kilométertől mi használjuk, hűséges és megbízható társunk lehet. Nem kis döntés az autóvásárlás, egy átlagos háztartásnak az autó a második legjelentősebb értéktárgya. Nem érdemes hirtelen határozni, pusztán a kiinduló árat nézve. Lássuk a leglényegesebb pro és kontra érveket!

Használt: mennyi lesz a kötelező, a szervizköltség, Casco?

 

Ha hívogató egy nagy presztízsű márka, ami használtan már elérhetővé válik a számunkra, azért járjuk körbe, mennyi lesz az autó fenntartási költsége.

Vannak drága típusok, amelyeknek egy vagyonba kerül a javíttatása, sőt egy-egy alkatrésze. Sem újonnan, sem hívogatóan olcsón kínálva nem érdemes egy magas fenntartási költségű változatot bevállalni. Először menjünk utána, mennyi lesz a kötelező biztosítás, a kötelező éves szervizköltség, a Casco az adott járműnél. Érdemes belegondolni, hogy egy új autóhoz az első években garanciális szolgáltatások járnak.

Bármibe szállnánk be, azt is tudakoljuk meg előzetesen egy szakértőtől, mennyiért fogjuk tudni eladni autónkat 5 vagy 10 év múlva.

Régi járműnél gondolni kell az induló plusz költségekre is, mint amilyen a műszaki vizsga, a vagyonszerzési illeték vagy a törzskönyv.

hasznalt auto muszaki problema

 

Új: várhatóan nem lesz baja, s ha lesz is, nem gond

A gyárból frissen kiguruló autók általában problémamentesek 2-4 évig. Ha pedig szervizbe kell vinni, akkor garanciálisan javítják meg. Ez a pár év komoly anyagi előnyt jelenthet a másodkézből vett járművel szemben.

 

Használt: ha körültekintő vagy, minimális a kockázat

Sokan aggódnak a régi járművek előélete miatt. Érdemesebb magyarországi múltú autót venni, mivel ezek könnyebben, egyszerűbben visszaellenőrizhetőek. Emellett egy alapos átvizsgálás megér pár tízezer forintot és az állami rendszerből lekérhetők a kilométeradatok is.

 

Új: haladhatunk a korral

Ha ilyen autót választunk, akkor kiválaszthatjuk az összes jellemzőt és extrát, és olyan szolgáltatásokban is részesülünk, amelyeket az utóbbi években fejlesztettek ki.

Amennyiben például nagyra értékeljük a biztonságot, akkor bizonyára megrendelünk ütközést megelőző rendszert.

 

Használt: nem feltétlenül kényelmetlen és korszerűtlen

Fontos, hogy a másodkézből vett autókban rengeteg extra található meg megfizethető áron, főleg ha pár éves járművet vásárolunk.

 

Új: álmatlan éjszakákat okozhat

Bár a vásárlás sokszor nem is akkora kiadás - főleg ha személyi kölcsönt veszünk igénybe -, de a vadonatúj kocsinkat nagyon fogjuk félteni: nem húzzák-e meg, ha szorosan álltunk be, netán ha feltűnő darab, nem feni-e rá valaki a fogát? Egy régi autóval sokkal kevesebb ilyen típusú gond van. Ha nagy összeget adunk ki idei évjáratú kedvencünkért, a garázs kérdést is meg kell oldanunk, hogy nyugodtak lehessünk.

 

Használt: megfizethetetlenül hangulatos autók

citroen kacsa hasznalt auto

 

Nem mindenki egy vadonatúj modellben szeretne feszíteni, vannak, akik számára egy-egy régebbi márka az igazi szerelem. Egy Citroen 2CV - azaz Kacsa - vagy egy régi Subaru tökéletesen elég is lehet. És talán még az sem zavarja a tulajdonost, hogy gyakran kell egy-egy kört tenni a szervizben.

Bárhogyan is dönts, körültekintő informálódással, illetve a fent felsorolt pro és kontra érvek mérlegelésével minimalizálhatod annak a kockázatát, hogy a választottad nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Mérlegelj, válassz, vásárolj és ne felejtsd el élvezni sem az autót, hiszen nem kell feltétlenül Porsche, hogy meglegyen a szerelem, száguldás! (Ez utóbbit persze csak óvatosan!) :-)

 

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok