phonemailmap

Újra itt a cipősdobozok ideje

A cipősdoboz akciók közel 20 éve futnak és minden évben egyre több ember és cég támogatja. Mit érdemes róla tudni?

Kevés olyan ember van, aki még nem hallott a Cipősdoboz akcióról. Ez a gyűjtés mára a karácsony környéki adományozás jelképévé vált, amivel a rászoruló gyerekeket, családokat tudjuk segíteni közvetlenül, név nélkül. Elmeséljük, hogyan indult és hogyan is működik pontosan, hogy csatlakozni tudj az ajándékozáshoz, ha eddig még nem tetted.

Idén karácsonykor adj új szerepet a cipősdobozodnak és töltsd meg ajándékokkal a rászorulóknak!Mi az a Cipősdoboz akció?

Közel két évtizede a Baptista Szeretetszolgálat indította útjára azt a kezdeményezést, aminek során egy minden háztartásban megtalálható, kezelhető méretű, de ingyenes és egyszerű eszközt, a cipősdobozt használunk arra, hogy eljuttassunk néhány apróbb adományt azoknak a családoknak, amelyek a legjobban rászorulnak.

Nagyvállalatok is hozzájárulnak az adományozáshoz

Sok cégnél a vállalati társadalmi felelősségvállalás részeként saját gyűjtést vagy ajándékozást szerveznek rászorulók számára. Ugyanakkor egyre több cégnél tudatosan kapcsolják a CSR törekvéseket olyan, már meglévő és kiválóan működő adománygyűjtésekhez, mint az éves Cipősdoboz akció. Ilyenkor jellemzően a cégek vásárolják a cipősdobozba szánt ajándékokat és a munkavállalók segítségét veszik igénybe a csomagok összeállításánál.

Emellett olyan kezdeményezések is vannak, mint például a budapesti Mikulástroli, ahol maga a Mikulás várja a leadandó cipősdobozokat.

Mit várnak a cipősdobozokba?A Cipősdoboz akció sok rászoruló kisgyereknek csal boldog mosolyt az arcára karácsony napján.

Ha nálatok is van otthon megunt, de jó állapotú játék, új otthonra találhat és sok örömet hozhat olyan gyerekeknek, akik számára szerény a karácsony. Játékok mellett kerülhet a dobozba könyv, írószer, rajzeszköz, de csokoládé, édesség, vagy akár kislányok számára hajgumi, csat és egyéb apróbb ajándékok is.

A Baptista Szeretetszolgálat oldalán pontos leírás található azokról az adományokról, amik bekerülhetnek a dobozokba. Külön kiemelik, hogy agresszivitásra késztető játékot, például játékpisztolyt vagy kést ne tegyünk a dobozba. Emellett konzervet, tartós élelmet sem várnak. Ilyen jellegű adományokra más fórumon van lehetőség.

A dobozok tartalmát átadás előtt ellenőrzik, ezért azt kérik, hogy külön csomagoljuk be a cipősdoboz alját és tetejét, azután szalaggal, vagy csak szigetelőszalaggal erősítsük rá a tetőt, hogy az átvizsgálást könnyen meg lehessen tenni.

Szintén fontos feltüntetni, hogy hány éves korú fiúnak vagy lánynak szánjuk a csomagot, mert a sok tízezer doboz szortírozásánál nagyon megkönnyíti a munkát.

Hol adhatod le a cipősdobozodat?

Minden évben egyre növekszik a cipősdoboz adományokat fogadó állomások száma. Idén már 386 ponton várják a hozzájárulásodat országszerte. Ezek pontos helyéről és nyitvatartási idejéről a Cipősdoboz weboldalon találsz információt.

Ha személyesen nem tudod vagy nem akarod leadni a csomagot, akkor postán is elküldheted a Baptista Szeretetszolgálat címére.

Új kezdeményezés az „online” cipősdoboz adományozása, aminek keretében online vásárolhatsz egy cipősdobozra való játékot vagy könyveket a rászoruló gyerekeknek.

Az idei év sok család számára hozott komoly kihívásokat. December 18-ig te is hozzájárulhatsz, hogy a legszegényebb családoknál is mosolyt csaljon a kicsik arcára egy-egy meglepetés csomag karácsony napján.