A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Várnak a boldog nyugdíjas évek?

Írta: Okos Anna 2020. november 13., 09:32
Értékelés:
(0 szavazat)

A nyugdíj kérdése ötven év felett válik egyre érdekesebbé. Fiatal korban nem is gondolunk rá, hogy miből élünk majd meg, ha az aktív munkáséveknek vége, pedig pont fiatalon tudnánk a legtöbbet tenni.

Nemrég volt szó a korai nyugdíjba vonulásról, ami egyre nagyobb divat a nyugati országokban. Nem lehetetlen, de alapvetően az egész életvitelünket ennek a célnak kell alárendelni, ami nem való mindenkinek. Fontos ezért szólni a rendes nyugdíjba vonulás témájáról, mert sok olyan van, amit már ma megtehetsz. Sőt, ma kell a legjobban megtenned.

A gondtalan nyugdíjas éveknek ára van, amit öngondoskodással előre rendezhetünk.
 

Miről is van szó?

A lakosság öregedésének mértéke és a születő gyerekek csekély száma néhány éven belül törvényszerűen előrevetíti a jelenlegi szintű nyugdíjkifizetések tarthatatlanságát, ezért fontos, hogy előre átgondoljuk, miből pótoljuk a kiesést.

Jelenleg a pénzpiacon három konstrukció érhető el, ami kifejezetten nyugdíj célú takarékoskodásra szolgál: az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ és a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak köre is ide tartozhat, ám ezekhez már nem lehet csatlakozni. Röviden tekintsük át, hogy mik az elérhető lehetőségek és hogyan működnek.

 

Önkéntes nyugdíjpénztár

Ez az a konstrukció, amivel talán a legtöbben találkoztak, mert sok munkáltatónál a cafeteria csomag részeként is választható. Saját magunknak azért is megéri fizetni, mert az állam 20%-ot hozzátesz a befizetéseinkhez adójóváírás formájában 150 ezer forintban maximált plafonnal. Ez praktikusan annyit jelent, hogy havi 62 ezer forintos befizetésnél tudjuk kihozni belőle a legtöbbet.

Minél korábban kezdjük a takarékoskodást, annál kisebb befizetésre van szükség havonta.

A konstrukció lényege, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári intézménynél kockázatvállalási szintünk szerint befektetési portfóliót választunk, amibe a befizetéseink kerülnek. Ezt az intézmény kezeli és forgatja, negyedévente jóváírva a befektetések hozamát.

A hozamok nagy szórást mutatnak, elérhetik az akár 16%-ot is évente, vagy alig 1% körül alakulnak, ezért fontos tájékozódni, mielőtt leszerződünk. Nem mindegy, hogy melyik pénztárnál kötjük meg, mennyi időnk van nyugdíjig és mennyi befizetést tudunk tenni. A havi befizetések mértéke és rendszeressége változhat intézményenként, de fontos tudni, hogy kötelező és nem eseti.

Az önkéntes nyugdíjpénztár jó megoldás lehet, ha másra bíznánk a befektetések fejfájását és nem vagyunk vállalkozók. A KATA-s vállalkozók esetében például nincs SZJA, amiből a jóváírást vissza lehet igényelni. A megtakarított pénzt örökölni lehet, viszont csak a mindenkori nyugdíjkorhatár elérésekor lesz hozzáférhető.

 

Nyugdíjbiztosítás

Mint a neve is mutatja, ez egy megtakarítási célú életbiztosítás. Igen változatos nyugdíjcélú előtakarékosság, mert választhatunk egyszeri vagy rendszeres befizetést, illetve klasszikus nyugdíjbiztosítások mellett vannak befektetési egységekhez kötött biztosítások is. A kötelező befizetések mértéke szolgáltatónként változik, de általában 10 ezer forinttól indul. 

A 20%-os adójóváírást itt is kérhetjük, de itt már csak évi 130 ezer forint a maximálisan visszaigényelhető összeg. Ezt havi 54 ezer forint befizetésénél tudjuk teljesen kihasználni, így ebbe a befektetési formába ez az optimális befizetés.

Előnye az önkéntes nyugdíjpénztárhoz képest, hogy nem a mindenkori, hanem a biztosítás megkötésekor érvényes nyugdíjkorhatár elérésekor lehet felvenni az összeget. Ez azért pozitív, mert a jövőben várhatóan növekedni fog a nyugdíjba vonulás korhatára.

 

NYESZ

A nyugdíj előtakarékossági számla, röviden NYESZ, ideális, ha megfelelő pénzpiaci ismeretekkel rendelkezel, hogy sikerrel fektesd be a pénzedet. Itt egy elkülönített számlán gyűlik a befizetés év közben, amiből befektetéseket vásárolhat a befizető. Mivel a befektetések összeállításában nincs útmutató, sem megkötés, ez egy kockázatosabb megtakarítási forma, ugyanakkor a teljes szabadságot ad, ha a valóban komoly nyereség reményében kockázatvállaló befeketéseket szeretnénk. A teljes szabadsághoz tartozik, hogy nincs havi kötelező befizetés, így ha van valami spórolt pénzünk, bármikor és bármennyit befizethetünk. Vannak azonban a NYESZ gyűjtőszámlának bizonyos sajátosságai, amiknek érdemes utánanézni.

Itt is jár a 20% állami támogatás adójóváírás formájában, de a plafon még alacsonyabb, csupán 100 ezer forint, amit havi 41 ezer forint befizetéssel tudunk maximálisan kihasználni.

 

A három legfontosabb tétel

Az első és legfontosabb, hogy akár ebben a három megtakarításban, akár más formában, de rendkívül fontos a nyugdíjra rákészülni. A második tétel, hogy minél hamarabb kezdünk neki, annál kevésbé fáj, mert a befektetések hozamai miatt kevesebb havi befizetéssel tudunk jóval nagyobb összeget gyűjteni. A harmadik tétel pedig, hogy diverzifikáljunk. Több megtakarítási formát is lehet kombinálni, amin belül szintén lehet változatos befektetéseket összeállítani, mert a változatosság stabilitást ad és nyugdíj esetében nincs ennél fontosabb.