A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Gyakran ismételt kérdések

Fizetési moratórium

Mely hitelek tartoznak a moratórium alá?  

A moratórium minden, 2020. március 18-a 24.00 óra előtt folyósított hitelre vonatkozik, legyen az áruhitel, személyi kölcsön vagy akár hitelkártyához kapcsolódó hitelkeret terhére igénybe vett hitelösszeg.

Mikortól érvényes a moratórium? 

2020. március 19. napjától. A fizetési haladék csak a 2020. március 18. 24.00 óra előtt már folyósított kölcsönökre áll fenn 2020. december 31-ig, de ezt a Kormány a későbbiekben egy újabb rendeletével akár meg is hosszabbíthatja.

A hiteltörlesztés felfüggesztése automatikusan megtörténik, vagy arról is nyilatkozni kell?  

fizetési moratórium automatikusan, a jogszabály erejénél fogva biztosított, de az adós nyilatkozhat a törlesztés szerződés szerinti folytatásáról.

Végrehajtás alatti hiteleket hogyan lehet szüneteltetni, vagy ezekre nem vonatkozik a moratórium? Mely szervnél kell jeleznie az igényét? A bíróságnál? Követelés kezelésen lévő hitelekre is vonatkozik a hitelmoratórium? 

Követeléskezelésen lévő, végrehajtás alatt lévő (vagyis felmondott) hitelekre nem vonatkozik a moratórium. 

Amennyiben valaki él a törlesztési moratóriummal, mikor fog lejárni a hitele?

A moratórium időtartama alatt meg nem fizetett tőkét, kamatot és díjakat a moratórium lejártát követően kell megfizetni, a hitel törlesztőrészlete azonban a moratóriumot követően sem emelkedhet, így várhatóan a hitel futamideje fog meghosszabbodni. A futamidő hosszabbodás időtartama függ attól, hogy hány havi törlesztőrészlet nem került befizetésre a moratórium alatt, valamint, hogy mekkora a hitel eredeti törlesztőrészlete. 

A moratóriummal élők esetében milyen költséggel kell számolni, amikor letelik a moratórium, hogyan változik és miben a hitel törlesztőrészlete, a tartozás összege?  

A moratóriummal élők esetén a moratórium alatt esedékes kamatot és díjakat utólag meg kell fizetnie az ügyfélnek. A moratórium végeztével a havi törlesztőrészlet nem változik, azonban a futamidő hosszablesz.

Személyi kölcsön igénylésére van-e lehetőség, akár hitelkiváltás céljából?  

2020. március 19-től személyi kölcsön termékeink értékesítését átmenetileg felfüggesztettük. Folyamatosan vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy az új jogszabályi követelményeknek megfelelő hitelkonstrukciókat tudjunk ajánlani Ügyfeleinknek. A www.oney.hu/koronavirus oldalon folyamatosan tájékoztatjuk Ügyfeleinket elérhető ajánlatainkról.

Van-e határideje a moratórium igénylés idejének? 

A hiteltörlesztés felfüggesztését nem szükges külön igényelni, ugyanakkor bármikor dönthet úgy, hogy folytatja a hiteltörlesztést. 

Van-e határideje annak, ha valaki időközben mégis folytatná a hitel törlesztését? 

A hiteltörlesztés újrakezdésének nincs határideje, bármikor dönthet úgy, hogy folytatja a hiteltörlesztést. Csekken és átutalással törlesztő ügyfeleknek nincs más dolga, mint befizetni, ill. elutalni a következő részletet, a csoportos beszedéssel fizető ügyfeleknek nyilatkozniuk kell, hogy a jövőben terhelhető a bankszámlájuk az esedékes törlesztőrészlet összegével.

Igénybe vett fizetési moratórium később visszamondható-e, azaz kérhető-e később a hitel további fizetése? Ha most valaki a szerződés szerinti törlesztés mellett döntött, később élhet-e a moratóriummal? 

Igen, mindkettőre van lehetőség, bármikor dönthet úgy, hogy él a moratórium lehetőségével, illetve bármikor újrakezdheti a hiteltörlesztést. Hangsúlyozzuk, hogy amennyiben később dönt úgy, hogy él a moratóriummal,az nem lehet visszamenőleges hatályútehát a már befizetett törlesztőrészleteket nem lehet visszakövetelni.

Külföldön karanténban lévő személyek hogyan kérhetik a hiteltörlesztés felfüggesztését, vagy éppen a folytatását? 

Nyilatkozni csak akkor kell, ha tovább szeretne törleszteni, ezt pedig megteheti itt: https://www.oney.hu/koronavirus-nyilatkozat

Van-e lehetőség online Auchan kártyát igényelni? 

2020. március 19-től Auchan kártyatermékünk értékesítését átmenetileg felfüggesztettük. Folyamatosan vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy az új jogszabályi követelményeknek megfelelő hitelkonstrukciókat tudjunk ajánlani Ügyfeleinknek. A www.oney.hu/koronavirus oldalon folyamatosan tájékoztatjuk Ügyfeleinket elérhető ajánlatainkról. 

A 2020. március 18-a után igényelt és folyósított kölcsönökre is vonatkozik a moratórium? 

Nem, a moratórium csak a 2020. március 19-e előtt folyósított hitelekre vonatkozik.

Növekedhet-e a törlesztőrészlet a moratórium lejárta után? 

A moratórium lejártát követően nem növekedhet a havi törlesztőrészlet összege, azonban a hitel futamideje meghosszabbodik. A futamidő hosszabbítása azt a célt szolgálja, hogy a havi törlesztőrészlet a moratórium után se változzon, és annak a megfizetése ne jelentsen problémát az ügyfeleknek.

Változik a szerződés futamideje, ha az ügyfél él a fizetési moratórium lehetőségével? 

Igen, a kölcsön futamideje meghosszabbodik.

Azok, akik élnek a moratórium lehetőségével, vagyis nem fizetik be a havi törlesztéseiket, azoknak a hitelfedezeti biztosítása hatályban marad-e?  

A hitelfedezeti biztosítás - így az ügyfelek biztosítottsága - a moratórium alatt is fennáll, a havi biztosítási díjak megfizetésére külön nincs szükség, ezek a biztosítási díjak a többi díjjal együtt a moratórium végén kerülnek felszámításra és megfizetésre az ügyfél által. 

A hitelkártya minimum törlesztő részletére is érvényes a moratórium? 

Igen, amennyiben a 2020. március 20-án elkészült havi számlaegyenleg értesítőn szerepel a tranzakció, akkor igénybe veheti az ügyfél a fizetési moratóriumot. Ebben az esetben a minimum törlesztőrészletet sem kell megfizetnie. 

A hitelkártya esetén kiesett időre mekkora kamatot fog felszámolni a bank? 

100.000 forintos fennálló hitelkártya tartozás esetén a havi 2,94%-os kamattal kell kalkulálni, vagyis havi 2940 Ft kamat kerül felszámolásra, ami a 9 hónap alatt közel 27.000 forintos többletköltséget jelent

Amennyiben az ügyfél él a fizetési moratóriummal, mi történik, ha a havi egyösszegű vásárlásait nem fizeti be? 

Amennyiben él a moratóriummal és nem törleszt, akkor a vásárlás után járó kamatmentesség elveszik, a szerződés értelmében kamatot számítunk fel.

Van-e lehetőség arra, hogy az ügyfél ne minden hitelt (fix futamidejű hitel, PLUSZ3) törlesszen?  

Nincs, ezek mind a hitelkártyához kapcsolódó alszámlán lévő hitelek. Vagy minden hitelt fizet, vagy egyiket sem. 

Mely hitelkártya tranzakciók esnek a fizetési moratórium alá?  

A 2020. márciusi számlakivonaton szereplő tartozás az alábbiak szerint: 

 • ATM és OR tranzakciók  
 • vásárlási tranzakciók  
 • Plusz 3, +24 és minden fix futamidejű hitel   

Ebben az esetben nem kötelező az ügyfélnek havi törlesztőrészletet fizetnie, de amennyiben befizetése megérkezik a befizetési határidőig, úgy tekintjük, hogy – az adott hónap vonatkozásában - nem él a moratóriummal. 

Mely tranzakciók nem esnek a fizetési moratórium alá?  

A 2020. márciusi számlakivonaton nem szereplő tartozás az alábbiak szerint: 

 • ATM és OR tranzakciók 
 • vásárlási tranzakciók 
 • Plusz 3, +24 és minden fix futamidejű hitel 

Ebben az esetben a normál kártyaműködés mérvadó:

 • Az ügyfél számára a „minimálisan fizetendő összeg” X %-a lesz (attól függően, hogy az ügyfél milyen beállítást kért a törlesztésre 4%-10% között).
 • A fix futamidejű hitelek esetén a szokásos módon kell megfizetni a havi törlesztőrészletet

Mi történik, ha az ügyfél nem fizet hitelkártya törlesztőrészletet?  

A moratórium alá eső tételek esetén: 

 • az Oney nem számol fel késedelmi kamatot és késedelmi díjat 
 • az Oney nem korlátozza a hitelkártya használatát 
 • az Oney nem mondja fel a szerződést
 • az Oney a hitelkártya számlán felmerülő kamatot nem tőkésíti 

A moratórium hatálya alá nem tartozó tételek esetén:  

 • Késedelmi díj kerül felszámításra  
 • adósságkezelési díj és késedelmi kamat kerül felszámításra  
 • a szerződés felmondására kerülhet sor  
 • A hitelkártya korlátozásra kerülhet 

Hogyan értelmezendő a kamatmentes periódus? 

A márciusi számlakivonaton szereplő összegre akkor érvényes a kamatmentesség, ha azt az ügyfél a normál fizetési határidőig visszafizeti, azaz 04.07-ig. Amennyiben él a moratóriummal és nem törleszt, akkor a vásárlás után járó kamatmentesség elveszik, a szerződés értelmében kamatot számítunk fel. Ez jelen esetben 2020. április 15. napjáig meghosszabbításra került. 

Mi történik fix futamidejű törlesztések esetében? 

Ezen tranzakciók esetén a technikai megvalósítás kialakítás alatt van. 

A jelenlegi működés a következő:

Amennyiben az ügyfél nem fizeti be határidőre az alszámla esedékes törlesztőrészletét, úgy a szerződés értelmében az alábbi következményekkel kell számolnia:

 • az adott havi törlesztés átkerül a hitelkártya számlára, ahol az ott érvényes kamatot fogjuk felszámolni 
 • az esetlegesen kamatmentes, vagy kedvezményes konstrukció így elveszik
 • amennyiben a hitelkártyát csak áruhitel törlesztésre használta, felszámításra kerül az éves kártyadíj és az egyéb kártyadíjak (számlavezetési díj, sms szolgáltatás díja stb.)

Auchan Garancia

Általános kérdések

NetBank

Auchan kártya

Személyi kölcsön

Áruhitel

Hitelfedezeti biztosítás

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok