A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Gyakran ismételt kérdések

Fizetési moratórium

Mely hitelek tartoznak a moratórium alá?  

A moratórium minden, 2020. március 18-a 24.00 óra előtt folyósított hitelre vonatkozik, legyen az áruhitel, személyi kölcsön vagy akár hitelkártyához kapcsolódó hitelkeret terhére igénybe vett hitelösszeg.

Mikortól érvényes a moratórium? 

2020. március 19. napjától. A fizetési haladék csak a 2020. március 18. 24.00 óra előtt már folyósított kölcsönökre áll fenn 2020. december 31-ig, de ezt a Kormány a későbbiekben egy újabb rendeletével akár meg is hosszabbíthatja.

A hiteltörlesztés felfüggesztése automatikusan megtörténik, vagy arról is nyilatkozni kell?  

fizetési moratórium automatikusan, a jogszabály erejénél fogva biztosított, de az adós nyilatkozhat a törlesztés szerződés szerinti folytatásáról.

Végrehajtás alatti hiteleket hogyan lehet szüneteltetni, vagy ezekre nem vonatkozik a moratórium? Mely szervnél kell jeleznie az igényét? A bíróságnál? Követelés kezelésen lévő hitelekre is vonatkozik a hitelmoratórium? 

Követeléskezelésen lévő, végrehajtás alatt lévő (vagyis felmondott) hitelekre nem vonatkozik a moratórium. 

Amennyiben valaki él a törlesztési moratóriummal, mikor fog lejárni a hitele?

A moratórium időtartama alatt meg nem fizetett tőkét, kamatot és díjakat a moratórium lejártát követően kell megfizetni, a hitel törlesztőrészlete azonban a moratóriumot követően sem emelkedhet, így várhatóan a hitel futamideje fog meghosszabbodni. A futamidő hosszabbodás időtartama függ attól, hogy hány havi törlesztőrészlet nem került befizetésre a moratórium alatt, valamint, hogy mekkora a hitel eredeti törlesztőrészlete. 

A moratóriummal élők esetében milyen költséggel kell számolni, amikor letelik a moratórium, hogyan változik és miben a hitel törlesztőrészlete, a tartozás összege?  

A moratóriummal élők esetén a moratórium alatt esedékes kamatot és díjakat utólag meg kell fizetnie az ügyfélnek. A moratórium végeztével a havi törlesztőrészlet nem változik, azonban a futamidő hosszablesz.

Személyi kölcsön igénylésére van-e lehetőség?  

2020. szeptember 1-től újra elérhető a személyi kölcsön ajánlatunk. Igényléshez látogasson el bármelyik Auchan Pénzügyi Sarokba és kérje munkatársunk segítségét!

Van-e határideje a moratórium igénylés idejének? 

A hiteltörlesztés felfüggesztését nem szükges külön igényelni, ugyanakkor bármikor dönthet úgy, hogy folytatja a hiteltörlesztést. 

Van-e határideje annak, ha valaki időközben mégis folytatná a hitel törlesztését? 

A hiteltörlesztés újrakezdésének nincs határideje, bármikor dönthet úgy, hogy folytatja a hiteltörlesztést. Csekken és átutalással törlesztő ügyfeleknek nincs más dolga, mint befizetni, ill. elutalni a következő részletet, a csoportos beszedéssel fizető ügyfeleknek nyilatkozniuk kell, hogy a jövőben terhelhető a bankszámlájuk az esedékes törlesztőrészlet összegével.

Igénybe vett fizetési moratórium később visszamondható-e, azaz kérhető-e később a hitel további fizetése? Ha most valaki a szerződés szerinti törlesztés mellett döntött, később élhet-e a moratóriummal? 

Igen, mindkettőre van lehetőség, bármikor dönthet úgy, hogy él a moratórium lehetőségével, illetve bármikor újrakezdheti a hiteltörlesztést. Hangsúlyozzuk, hogy amennyiben később dönt úgy, hogy él a moratóriummal,az nem lehet visszamenőleges hatályútehát a már befizetett törlesztőrészleteket nem lehet visszakövetelni.

Külföldön karanténban lévő személyek hogyan kérhetik a hiteltörlesztés felfüggesztését, vagy éppen a folytatását? 

Nyilatkozni csak akkor kell, ha tovább szeretne törleszteni, ezt pedig megteheti itt: https://www.oney.hu/koronavirus-nyilatkozat

Van-e lehetőség online Auchan kártyát igényelni? 

2020. március 19-től Auchan kártyatermékünk értékesítését átmenetileg felfüggesztettük. Folyamatosan vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy az új jogszabályi követelményeknek megfelelő hitelkonstrukciókat tudjunk ajánlani Ügyfeleinknek. A www.oney.hu/koronavirus oldalon folyamatosan tájékoztatjuk Ügyfeleinket elérhető ajánlatainkról. 

A 2020. március 18-a után igényelt és folyósított kölcsönökre is vonatkozik a moratórium? 

Nem, a moratórium csak a 2020. március 19-e előtt folyósított hitelekre vonatkozik.

Növekedhet-e a törlesztőrészlet a moratórium lejárta után? 

A moratórium lejártát követően nem növekedhet a havi törlesztőrészlet összege, azonban a hitel futamideje meghosszabbodik. A futamidő hosszabbítása azt a célt szolgálja, hogy a havi törlesztőrészlet a moratórium után se változzon, és annak a megfizetése ne jelentsen problémát az ügyfeleknek.

Változik a szerződés futamideje, ha az ügyfél él a fizetési moratórium lehetőségével? 

Igen, a kölcsön futamideje meghosszabbodik.

Azok, akik élnek a moratórium lehetőségével, vagyis nem fizetik be a havi törlesztéseiket, azoknak a hitelfedezeti biztosítása hatályban marad-e?  

A hitelfedezeti biztosítás - így az ügyfelek biztosítottsága - a moratórium alatt is fennáll, a havi biztosítási díjak megfizetésére külön nincs szükség, ezek a biztosítási díjak a többi díjjal együtt a moratórium végén kerülnek felszámításra és megfizetésre az ügyfél által. 

A hitelkártya minimum törlesztő részletére is érvényes a moratórium? 

Igen, amennyiben a 2020. március 20-án elkészült havi számlaegyenleg értesítőn szerepel a tranzakció, akkor igénybe veheti az ügyfél a fizetési moratóriumot. Ebben az esetben a minimum törlesztőrészletet sem kell megfizetnie. 

A hitelkártya esetén kiesett időre mekkora kamatot fog felszámolni a bank? 

100.000 forintos fennálló hitelkártya tartozás esetén a havi 2,94%-os kamattal kell kalkulálni, vagyis havi 2940 Ft kamat kerül felszámolásra, ami a 9 hónap alatt közel 27.000 forintos többletköltséget jelent

Amennyiben az ügyfél él a fizetési moratóriummal, mi történik, ha a havi egyösszegű vásárlásait nem fizeti be? 

Amennyiben él a moratóriummal és nem törleszt, akkor a vásárlás után járó kamatmentesség elveszik, a szerződés értelmében kamatot számítunk fel.

Van-e lehetőség arra, hogy az ügyfél ne minden hitelt (fix futamidejű hitel, PLUSZ3) törlesszen?  

Nincs, ezek mind a hitelkártyához kapcsolódó alszámlán lévő hitelek. Vagy minden hitelt fizet, vagy egyiket sem. 

Mely hitelkártya tranzakciók esnek a fizetési moratórium alá?  

A 2020. márciusi számlakivonaton szereplő tartozás az alábbiak szerint: 

 • ATM és OR tranzakciók  
 • vásárlási tranzakciók  
 • Plusz 3, +24 és minden fix futamidejű hitel   

Ebben az esetben nem kötelező az ügyfélnek havi törlesztőrészletet fizetnie, de amennyiben befizetése megérkezik a befizetési határidőig, úgy tekintjük, hogy – az adott hónap vonatkozásában - nem él a moratóriummal. 

Mely tranzakciók nem esnek a fizetési moratórium alá?  

A 2020. márciusi számlakivonaton nem szereplő tartozás az alábbiak szerint: 

 • ATM és OR tranzakciók 
 • vásárlási tranzakciók 
 • Plusz 3, +24 és minden fix futamidejű hitel 

Ebben az esetben a normál kártyaműködés mérvadó:

 • Az ügyfél számára a „minimálisan fizetendő összeg” X %-a lesz (attól függően, hogy az ügyfél milyen beállítást kért a törlesztésre 4%-10% között).
 • A fix futamidejű hitelek esetén a szokásos módon kell megfizetni a havi törlesztőrészletet

Mi történik, ha az ügyfél nem fizet hitelkártya törlesztőrészletet?  

A moratórium alá eső tételek esetén: 

 • az Oney nem számol fel késedelmi kamatot és késedelmi díjat 
 • az Oney nem korlátozza a hitelkártya használatát 
 • az Oney nem mondja fel a szerződést
 • az Oney a hitelkártya számlán felmerülő kamatot nem tőkésíti 

A moratórium hatálya alá nem tartozó tételek esetén:  

 • Késedelmi díj kerül felszámításra  
 • adósságkezelési díj és késedelmi kamat kerül felszámításra  
 • a szerződés felmondására kerülhet sor  
 • A hitelkártya korlátozásra kerülhet 

Hogyan értelmezendő a kamatmentes periódus? 

A márciusi számlakivonaton szereplő összegre akkor érvényes a kamatmentesség, ha azt az ügyfél a normál fizetési határidőig visszafizeti, azaz 04.07-ig. Amennyiben él a moratóriummal és nem törleszt, akkor a vásárlás után járó kamatmentesség elveszik, a szerződés értelmében kamatot számítunk fel. Ez jelen esetben 2020. április 15. napjáig meghosszabbításra került. 

Mi történik fix futamidejű törlesztések esetében? 

Ezen tranzakciók esetén a technikai megvalósítás kialakítás alatt van. 

A jelenlegi működés a következő:

Amennyiben az ügyfél nem fizeti be határidőre az alszámla esedékes törlesztőrészletét, úgy a szerződés értelmében az alábbi következményekkel kell számolnia:

 • az adott havi törlesztés átkerül a hitelkártya számlára, ahol az ott érvényes kamatot fogjuk felszámolni 
 • az esetlegesen kamatmentes, vagy kedvezményes konstrukció így elveszik
 • amennyiben a hitelkártyát csak áruhitel törlesztésre használta, felszámításra kerül az éves kártyadíj és az egyéb kártyadíjak (számlavezetési díj, sms szolgáltatás díja stb.)

A hitelfedezeti biztosítás munkanélküliségi fedezete érvényes-e azoknál, akik igénybe veszik a törlesztési moratóriumot?

Igen, a munkanélküliségi fedezet a moratóriummal élő ügyfelek esetében is érvényes a hitelfedezeti biztosításban foglalt feltételek szerint. A munkanélküliségi fedezet igénybevételére lehetőség van a moratórium időtartama alatt a munkanélkülivé válástól számított 61. naptól kezdődően, vagy a moratórium lejártát követően, amennyiben a munkanélküliség még ekkor is fennáll.

Auchan Garancia

Általános kérdések

NetBank

Auchan kártya

Személyi kölcsön

Áruhitel

Hitelfedezeti biztosítás

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok