A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Gyakran ismételt kérdések

Fizetési moratórium

Mely hitelek tartoznak a moratórium alá?

A moratórium minden, 2020. március 18-a 24.00 óra előtt folyósított hitelre vonatkozik, legyen az áruhitel, személyi kölcsön vagy akár hitelkártyához kapcsolódó hitelkeret terhére igénybe vett hitelösszeg.

Mikortól érvényes a moratórium?
2020. március 19. napjától.  A fizetési haladék csak a 2020. március 18. 24.00 óra előtt már folyósított kölcsönökre áll fenn, melyet a Kormány meghosszabbított 2021. június 30-ig. 

A hiteltörlesztés felfüggesztése automatikusan megtörténik, vagy arról is nyilatkozni kell?
A fizetési moratórium 2020. december 31-ig automatikusan ment végbe, a jogszabály erejénél fogva biztosított volt. Azonban azon adósnak, aki a 2020. december hónapra esedékes tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettsége teljesítése tekintetében nem élt a fizetési moratóriummal, a fizetési moratórium igénybevételére vonatkozó szándékát előre, jeleznie kell felénk. Az erre szolgáló online nyilatkozatunkat itt éri el, vagy szándékát jelezheti a +36 1 888 0000-ás telefonszámon.

Végrehajtás alatti hiteleket hogyan lehet szüneteltetni, vagy ezekre nem vonatkozik a moratórium? Mely szervnél kell jeleznie az igényét? A bíróságnál? Követelés kezelésen lévő hitelekre is vonatkozik a hitelmoratórium?
Követeléskezelésen lévő, végrehajtás alatt lévő (vagyis felmondott) hitelekre nem vonatkozik a moratórium.

Amennyiben valaki él a törlesztési moratóriummal, mikor fog lejárni a hitele?
A moratórium időtartama alatt meg nem fizetett tőkét, kamatot és díjakat a moratórium lejártát követően kell megfizetni, a hitel törlesztőrészlete azonban a moratóriumot követően sem emelkedhet, így várhatóan a hitel futamideje fog meghosszabbodni. A futamidő hosszabbodás időtartama függ attól, hogy hány havi törlesztőrészlet nem került befizetésre a moratórium alatt, valamint, hogy mekkora a hitel eredeti törlesztőrészlete. 

A moratóriummal élők esetében milyen költséggel kell számolni, amikor letelik a moratórium, hogyan változik és miben a hitel törlesztőrészlete, a tartozás összege?  
A moratóriummal élők esetén a moratórium alatt esedékes kamatot és díjakat utólag meg kell fizetnie az ügyfélnek. A moratórium végeztével a havi törlesztőrészlet nem változik, azonban a futamidő hosszabb lesz. Javasoljuk, anyagi helyzete alapján mérlegelje hitelének tovább fizetését a futamidő meghosszabbításának elkerüléséhez.

Személyi kölcsön igénylésére van-e lehetőség, akár hitelkiváltás céljából?
2020. szeptemberétől újra elérhető személyi kölcsön konstrukciónk, melynek részleteiről itt tájékozódhat. Hitelkiváltásra nem igényelhető jelenleg személyi kölcsön.

Van-e határideje a moratórium igénylés idejének?
A hiteltörlesztés felfüggesztését 2021. januártól, amennyiben előző év decemberében nem vette azt igénybe, természetesen bármikor dönthet úgy, hogy folytatja a hiteltörlesztést, anyagi helyzete alapján javasoljuk, mérlegelje hitelének további törlesztését.

Van-e határideje annak, ha valaki időközben mégis folytatná a hitel törlesztését?
A hiteltörlesztés újrakezdésének nincs határideje, bármikor dönthet úgy, hogy folytatja a hiteltörlesztést. Csekken és átutalással törlesztő ügyfeleknek nincs más dolga, mint befizetni, ill. elutalni a következő részletet, a csoportos beszedéssel fizető ügyfeleknek nyilatkozniuk kell, hogy a jövőben terhelhető a bankszámlájuk az esedékes törlesztőrészlet összegével.

Igénybe vett fizetési moratórium később visszamondható-e, azaz kérhető-e később a hitel további fizetése? Ha most valaki a szerződés szerinti törlesztés mellett döntött, később élhet-e a moratóriummal?
Igen, mindkettőre van lehetőség, bármikor dönthet úgy, hogy él a moratórium lehetőségével, illetve bármikor újrakezdheti a hiteltörlesztést. Hangsúlyozzuk, hogy amennyiben később dönt úgy, hogy él a moratóriummal, az nem lehet visszamenőleges hatályú, tehát a már befizetett törlesztőrészleteket nem lehet visszakövetelni.

Külföldön karanténban lévő személyek hogyan kérhetik a hiteltörlesztés felfüggesztését, vagy éppen a folytatását?
Az alábbi Nyilatkozat kitöltésével, attól függően, hogy élni szeretne a moratóriummal vagy a nem fizetés lehetőségével. Ezt megteheti itt: https://www.oney.hu/koronavirus-nyilatkozat

Van-e lehetőség online Auchan kártyát igényelni?
2021. január 2-től ismét elérhető az Auchan kártya igénylése, azonban erre jelenleg személyesen, az Auchan áruházakban található Pénzügyi Sarokban van lehetőség.

A 2020. március 18-a után igényelt és folyósított kölcsönökre is vonatkozik a moratórium?
Nem, a moratórium csak a 2020. március 19-e előtt folyósított hitelekre vonatkozik.

Növekedhet-e a törlesztőrészlet a moratórium lejárta után?
A moratórium lejártát követően nem növekedhet a havi törlesztőrészlet összege, azonban a hitel futamideje meghosszabbodik. A futamidő hosszabbítása azt a célt szolgálja, hogy a havi törlesztőrészlet a moratórium után se változzon, és annak a megfizetése ne jelentsen problémát az ügyfeleknek.

Változik a szerződés futamideje, ha az ügyfél él a fizetési moratórium lehetőségével?
Igen, a kölcsön futamideje meghosszabbodik.

Azok, akik élnek a moratórium lehetőségével, vagyis nem fizetik be a havi törlesztéseiket, azoknak a hitelfedezeti biztosítása hatályban marad-e?
A hitelfedezeti biztosítás - így az ügyfelek biztosítottsága - a moratórium alatt is fennáll, a havi biztosítási díjak megfizetésére külön nincs szükség, ezek a biztosítási díjak a többi díjjal együtt a moratórium végén kerülnek felszámításra és megfizetésre az ügyfél által.

A hitelkártya minimum törlesztő részletére is érvényes a moratórium?
Igen, amennyiben a 2020. március 20-án elkészült havi számlaegyenleg értesítőn szerepel a tranzakció, akkor igénybe veheti az ügyfél a fizetési moratóriumot. Ebben az esetben a minimum törlesztőrészletet sem kell megfizetnie.

A hitelkártya esetén kiesett időre mekkora kamatot fog felszámolni a bank?
100.000 forintos fennálló hitelkártya tartozás esetén a havi 2,94%-os kamattal kell kalkulálni, vagyis havi 2940 Ft kamat kerül felszámolásra, ami a 9 hónap alatt közel 27.000 forintos többletköltséget jelent.

Amennyiben az ügyfél él a fizetési moratóriummal, mi történik, ha a havi egyösszegű vásárlásait nem fizeti be?
Amennyiben él a moratóriummal és nem törleszt, akkor a vásárlás után járó kamatmentesség elveszik, a szerződés értelmében kamatot számítunk fel.

Van-e lehetőség arra, hogy az ügyfél ne minden hitelt (fix futamidejű hitel, PLUSZ3) törlesszen?
Nincs, ezek mind a hitelkártyához kapcsolódó alszámlán lévő hitelek. Vagy minden hitelt fizet, vagy egyiket sem.

Mely hitelkártya tranzakciók esnek a fizetési moratórium alá?
A 2020. márciusi számlakivonaton szereplő tartozás az alábbiak szerint

 • ATM és OR tranzakciók
 • vásárlási tranzakciók
 • Plusz 3, +24 és minden fix futamidejű hitel

Ebben az esetben nem kötelező az ügyfélnek havi törlesztőrészletet fizetnie, de amennyiben befizetése megérkezik a befizetési határidőig, úgy tekintjük, hogy – az adott hónap vonatkozásában - nem él a moratóriummal.

Mely tranzakciók nem esnek a fizetési moratórium alá?
A 2020. márciusi számlakivonaton nem szereplő tartozás az alábbiak szerint

 • ATM és OR tranzakciók
 • vásárlási tranzakciók
 • Plusz 3, +24 és minden fix futamidejű hitel

Ebben az esetben a normál kártyaműködés mérvadó:

 • Az ügyfél számára a „minimálisan fizetendő összeg” X %-a lesz (attól függően, hogy az ügyfél milyen beállítást kért a törlesztésre 4-10% között).
 • A fix futamidejű hitelek esetén a szokásos módon kell megfizetni a havi törlesztőrészletet

Mi történik, ha az ügyfél nem fizet hitelkártya törlesztőrészletet?

 • A moratórium alá eső tételek esetén:
  • az Oney nem számol fel késedelmi kamatot és késedelmi díjat
  • az Oney nem korlátozza a hitelkártya használatát
  • az Oney nem mondja fel a szerződést
  • az Oney a hitelkártya számlán felmerülő kamatot nem tőkésíti
 • A moratórium hatálya alá nem tartozó tételek esetén
  • Késedelmi díj kerül felszámításra
  • adósságkezelési díj és késedelmi kamat kerül felszámításra
  • a szerződés felmondására kerülhet sor
  • A hitelkártya korlátozásra kerülhet

Hogyan értelmezendő a kamatmentes periódus?
A márciusi számlakivonaton szereplő összegre akkor érvényes a kamatmentesség, ha azt az ügyfél a normál fizetési határidőig visszafizeti, azaz 04.07-ig.  Amennyiben él a moratóriummal és nem törleszt, akkor a vásárlás után járó kamatmentesség elveszik, a szerződés értelmében kamatot számítunk fel. Ez jelen esetben 2020. április 15. napjáig meghosszabbításra került.

Mi történik fix futamidejű törlesztések esetében?
Ezen tranzakciók esetén a technikai megvalósítás kialakítás alatt van.
A jelenlegi működés a következő:
Amennyiben az ügyfél nem fizeti be határidőre az alszámla esedékes törlesztőrészletét, úgy a szerződés értelmében az alábbi következményekkel kell számolnia:

 • az adott havi törlesztés átkerül a hitelkártya számlára, ahol az ott érvényes kamatot fogjuk felszámolni
 • az esetlegesen kamatmentes, vagy kedvezményes konstrukció így elveszik
 • amennyiben a hitelkártyát csak áruhitel törlesztésre használta, felszámításra kerül az éves kártyadíj és az egyéb kártyadíjak (számlavezetési díj, sms szolgáltatás díja stb.)

A hitelfedezeti biztosítás munkanélküliségi fedezete érvényes-e azoknál, akik igénybe veszik a törlesztési moratóriumot?
Igen, a munkanélküliségi fedezet a moratóriummal élő ügyfelek esetében is érvényes a hitelfedezeti biztosításban foglalt feltételek szerint. A munkanélküliségi fedezet igénybevételére lehetőség van a moratórium időtartama alatt a munkanélkülivé válástól számított 61. naptól kezdődően, vagy a moratórium lejártát követően, amennyiben a munkanélküliség még ekkor is fennáll.

Hogyan tudok tájékozódni a moratórium alatt be nem fizetett törlesztő részletekről, díjakról?

2020.08.19-től rendszereinkben végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően ügyfeleink a kiküldött havi számlaegyenleg értésítőkön kapnak tájékoztatást a moratórium alatt felhalmozott tőkéről, kamatról és díjakról. Ezen tájékoztatást a számlaegyenleg értesítő további oldalain találja meg, a moratórium alá nem eső tartozásoktól elkülönítetten.

Amennyiben korábban nem éltem a moratóriummal, tudom-e a továbbiakban csoportos beszedési megbízással rendezni a havi törlesztéseket?

Amennyiben rendelkezik elkülönített moratóriumos tartozással, úgy arra vonatkozóan a csoportos beszedési megbízást nem áll módunkban elindítani. Ha a továbbiakban is szeretné fizetni ezen tartozását, úgy átutalással, vagy az átalunk mellékelt csekken tudja befizetni.

A kiküldött számlaegyenleg értesítőn túlfizetés szerepel a hitelkártya egyenlegemen, még sem csökken a moratórium alatt felhalmozott tartozásom mi ennek az oka?

A hitelkártya szerződésen szereplő túlfizetést folyamatosan figyelemmel kísérjük, szükség esetén az elkülönített alszámlákra központilag átvezetjük. Amennyiben további kérdése merül fel a felhalmozott túlfizetéssel kapcsolatban keresse telefonos Ügyfélszolgálatunk munkatársait, akik állnak szíves rendelkezésére.

-------------

Tudnivalók a lakossági hiteltörlesztések fizetési moratóriumáról

Hogyan érinti a KHR-ben szereplő adatait a fizetési moratórium?

Társaságunk a fizetési moratóriumra vonatkozó jogszabályok értelmében 2020. március 19-től a moratórium lejártáig, várhatóan 2021. június 30-ig nem rögzít mulasztást, fizetési késedelmet olyan szerződéshez, melynél a hitel összege 2020. március 18. éjfélig folyósításra került.

Tehát, ha Ön olyan hitellel rendelkezik, amelyre érvényes a moratórium és akár a teljes moratóriumi időszak alatt, bármikor nem törleszti azt; minimálbért meghaladó, 90 napon át fennálló lejárt esedékességű késedelmes tartozása sem keletkezik, így nem kerül mulasztás esemény sem a Központi Hitelinformáció Rendszerben nyilvántartásra.

Mi történik, ha a 2020. március 18-a előtt késedelembe esett hitelével?

 • Amennyiben hitelével 2020. március 18-át megelőzően késedelembe esett és ez a késedelem meghaladta, a késedelembe esés időpontjában érvényes legkisebb összegű havi minimálbért, de nem állt fenn 90 napon keresztül folyamatosan, úgy ezt nem rögzítjük a KHR-ben a moratórium időtartama alatt. A késedelmes napok számát a moratórium kihirdetésének időpontjában megállítottuk és majd 2021. június 30-át követően számolódnak tovább, abban az esetben, ha Ön nem rendezi ezen időpontig a késedelmes tartozását. Amennyiben a késedelmes napok száma meghaladta a 60 napot, erről Önt a KHR törvény 15. § (3) bekezdése szerint írásban tájékoztattuk. Ezt az értesítőt újra meg fogjuk küldeni a moratórium lejáratát megelőzően, a KHR törvény által előírt adatátadás tervezett végrehajtását 30 nappal megelőzően. Természetesen Önnek lehetősége van a moratórium időszaka alatt rendezni késedelmes tartozását, mely esetben 2021. június 30-át követően sem kerülnek rögzítésre a KHR-ben az Ön mulasztására vonatkozó referencia-adatai (azaz a késedelmes fizetése).
 • Amennyiben hitelével 2020. március 18-án éjfélig, a késedelembe esés időpontjában érvényes legkisebb összegű havi minimálbért meghaladó késedelembe esett, mely késedelem több, mint 90 napon keresztül folyamatosan fennállt, akkor ez a mulasztás nem esik a moratórium hatálya alá, így a KHR-ben rögzítésre került.

Amennyiben hitele 2020. március 18-a után került folyósításra, nem vonatkozik rá a moratórium, tehát ha a késedelembe esés időpontjában érvényes legkisebb összegű havi minimálbért meghaladó késedelembe esik, és az 90 napon keresztül folyamatosan fennáll, ez mulasztásként, fizetési késedelemként rögzítésre kerül a KHR-ben.

Auchan Garancia

Általános kérdések

NetBank

Auchan kártya

Személyi kölcsön

Áruhitel

Hitelfedezeti biztosítás